Comments are off for this post

Žores

Petak, 8. novembar, 21:00
Dvorana Kulturnog centra Beograda

Žores (dok.)
r. Vinsen Dietre
Francuska, 2012, 83’
jezik: francuski
titlovi: srpski, engleski

SINOPSIS

Došla je da vidi! Nisam imao nijednu fotografiju Simona da joj pokažem, nijedan trag, osim ovih skrivenih fotografija napravljenih sa prozora njegovog doma koji gleda na stancicu metroa Žores: kanal, metro, život u kraju i ova šačica izbeglica iz Avganistana koji žive ispod Lafajet kapije… Gleda sa mnom, propituje me, zajedno gledamo kako godišnja doba ove moje poslednje godine sa Simonom prolaze; poslednje mesece bitke izbeglica za mesto pod suncem Pariza. Naravno, sve je već prošlo. I kamp i ljubav, no i ona i ja znamo da je od ovog trenutka, sasvim prirodno, čitav svet, makar malčice… promenjen.

O REDITELJU

Nakon što je diplomirao istoriju umetnosti, Vinsen Dietre se upisao na Institut za napredne filmske studije (IDHEC). Svoj prvi film Oprosti zbog Rima režirao je 1994. godine dok je u isto vreme pisao i predavao na Univerzitetu La Femis u Parizu i  u raznim umetničkim školama. Njegovi filmovi, koji su dobijali značajne nagrade, su istovremeno dokumentarni i autobiografski. Puni muzike, slika i scena iz Dietreovog života, oni neprekidno istražuju granice između filma i savremene umetnosti, granice između bioskopske predstave i instalacije (Sakis, Grobnica); od prakse divljenja (EA2, EA3) do radio produkcija (Prvi raskid). Vinsent Dietre i dalje vodi inicijativu Nacionalnog centra za vizuelnu umetnosti (PointLignePlan), a istovremeno priprema svoj sledeći film Ranjeni Orlando (Orlando Ferito).

FESTIVALI I NAGRADE

Nagrada žirija Tedi, Specijalno priznanje Kaligari, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2012.
Najbolji dokumentarni film, Međunarodni filmski festival u Lisabonu – Queer Lisboa, 2012.
Međunarodni filmski festival u Firenci – Festival dei Popoli, 2012.

REČ KRITIKE

„Ovaj film je inventivan u svom kolažnom pristupu stvarnosti i fikciji dok pokušava da poveže priče sastavljene od različitih i promenjivih elemenata.“, Bojd Van Hoeij, Cineuropa

DISTRIBUCIJA

La Huit
33 1 53 44 70 88
[email protected]
www.lahuit.com