Slobodna zona od 2016. godine dodeljuje nagrade stručnog žirija za:
  • Najbolji angažovani film u Međunarodnoj konkurenciji
  • Najbolji angažovani film u Regionalnoj konkurenciji
  • Najbolji film u okviru selekcije 14+ (srednjoškolski žiri)
  • Nagradu Human rights
Tradicionalno, dodeljuju se još dve nagrade::
  • Nagrada publike – na osnovu koje se za najbolja četiri filma na festivalu otkupljuju prava za televizijsko emitovanje u oktobru naredne godine
  • Nagrada za publiku namenjena autoru najbolje recenzije filma prikazanog na festivalu.

MEĐUNARODNI ŽIRI

web-ziri-1-01

 


DUBRAVKA LAKIĆ
Dubravka Lakić je redovni kritičar Politike. Član Evropske filmske akademije, Internacionalne Pres Akademije – IPA, FIPRESCI, potpredsednik FEDEORA i član upravnog odbora Filmskog Centra Srbije. Autorka je knjige „Uvećanje: Majstori moderne režije“, publikacija o filmskim rediteljima: Dorota Keđežavska, Andreas Dresen, Eran Riklis. Ko-autor monografije o reditelju Goranu Paskaljeviću. Bila je filmska selektorka, osnivačica Tolerance Award i autorka evropskog koncepta na Palić film festivalu, višegodišnja selektorka Cinema City festivala i autorka popularne TV emisije Kino Klub.

OLIVER SERTIĆ
Oliver Sertić je producent iz Zagreba. Jedan je od osnivača Restarta u kojem vodi odsek za distribuciju, i jedan je od mentora Škole dokumentarnog filma. Producirao je 20-ak dugometražnih i kratkih dokumentarnih filmova. Sarađuje s brojnim filmskim festivalima u regionu kao PR, selektor, producent i savetnik. Radi i kao selektor Supetar Super Film Festivala i jedan je od selektora Human Rights Film Festivala. Od 2012. direktor je Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma. Suosnivač je Revije amaterskog filma – RAF, Autonomnog kulturnog centra – Attack! i projekta Cross-radio.

SABOLČ TOLNAI
Sabolč Tolnai je reditelj, scenarista i producent. Diplomirao je filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu za pozorište i film (SZFE) u Budimpešti. Docent Akademije Umetnosti u Novom Sadu, gde predaje predmet Gluma u medijima. Jedan od mladih filmskih autora koji su ponovo pokrenuli Kino Klub Novi Sad i pokrenuli festival Filmski Front u Novom Sadu. Jedan od selektora Međunarodnog Filmskog Festivala na Paliću. Sa svojim filmovima je učestvovao na mnoštvu internacionalnih festivala, gde je dobio i nekoliko značajnih nagrada.


REGIONALNI ŽIRI

web-ziri-1-03


VUK PEROVIĆ
Urednik filmskog i serijskog programa na RTV Crna Gora. Osnivač i umetnički direktor Underhill Festa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Član udruženja FIPRESCI i FEDEORA žirija na festivalu u Herceg Novom. Bio je takođe član žirija Nebojša Đukelić na FEST-u 2015. i FIPRESCI žirija na festivalima u Bratislavi 2005. i Herceg Novom 2007. Bio zamenik glavnog urednika i urednik kulture u Dnevnim novinama (Podgorica). Radio intervjue sa mnogim filmskim autorima i pisao o filmu i kulturi za razne novine i portale.

JELENA MAKSIMOVIĆ
Jelena Maksimović rođena je 1984 godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na odseku za filmsku i televizijsku montažu. Kao montažerka radila je na filmovima koji su prikazivani na internacionalnim filmskim festivalima, kao što su Kan, Venecija, Berlinale, Lokarno, Sarajevo; na kojima je osvajala i brojne nagrade. Režirala je nekoliko kratkih filmova, video spotova i A/V instalacija. Bavi se edukativnim radom u okviru filmskih radionica i radi kao asistentkinja na Fakultetu za Medije i Komunikacije. Živi i radi u Beogradu.

LEJLA DEDIĆ
Lejla Dedić je rođena 1972. godine u Bosni i Hercegovini. Više od 20 godina je živela i radila u Londonu gde je i diplomirala 1997. godine na Media and Society South Bank Univerzitetu. Poslednje dve decenije radi u medijima, u produkciji, post-produkciji i oglašavanju. Posebno se ističe njen angažman za BBC World Service Trust/Media Action program, koji se zalaže za pomoć u borbi protiv siromaštva i promociji ljudskih prava u zemljama u razvoju. Od 2011. godine radi kao producentkinja dokumentarnog filma za Al Jazeera Balkans.


HUMAN RIGHTS ŽIRI

web-ziri-1-02

VETON NURKOLARI
Veton Nurkolari (1962) je fotograf, producent i umetnički direktor festivala dokumentarnog I kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu. Koordinator je projekta “Film Factory” koji okuplja mlade filmske talente sa područja Kosova I Balkana. Veton je član savetodavnog odbora Balkanskog dokumentarnog centra, kao i selekcione komisije američke organizacije Cinema Eye Honors. Bio je učesnik mnogobrojnih žirija na internaionalnim filmskim festivalima poput DokLeipzig, IDFA, DocLisboa, DOK.fest München, Krakow Film Festival, ZagrebDox i dr. Član je Evropskog parlamenta za kulturu i Evropske filmske akademije.

TAMARA SKROZZA
Tamara Skrozza novinarka je nedeljnika Vreme. Karijeru je počela 1997. na Radio Index-u, a sarađivala i sa magazinima Status, Gracija, Elle… Radila kao producent dokumentarnih filmova sa produkcionim kućama PG Mreža i Vreme Film. 2003. počela da radi kao trener etike u medijima u saradnji sa OEBS-om. Zatim razvija kratak kurs etike za novinare Etika u medijima u saradnji sa NUNS-om. Ko-autor publikacije Kodeks novinara Srbije – uputstva i smernice. Bila je predavačica u IDOK-u, LABRIS-u, Peščaniku i JAZAS-u. Potpredsednica NUNS-a od 2004-06.Članica Izvršnom odboru Medija centra Beograd.

DRAGAN MARKOVINA
Dragan Markovina (Mostar, 1981.) je istoričar, publicista i pisac. Od 2004. do 2014. radio je na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Splitu, gde je stekao titulu doktora nauka i docenturu iz oblasti istorije. 2015 godine bio je zaposlen kao upravnik Arhiva Srba u Hrvatskoj. Redovni je saradnik niza portala i časopisa: Telegram, Novosti, tacno.net, Prosvjete, stav.cenzura.hr, Novi plamen i autograf.hr. Autor je niza naučnih članaka i knjiga ‘Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja’, ‘Tišina poraženog grada’, ‘Jugoslavenstvo poslije svega’ i ‘Povijest poraženih.

 


SREDNJOŠKOLSKI ŽIRI- PROGRAM 14+

 web-ziri-1-04

David Mađar je učenik četvrtog razreda Gimnazije “Uroš Predić” u Pančevu. Aktivno učestvuje u radu Mladog žirija Pančevo film Festivala i priprema se za studije filmske režije. U saradnji sa Slobodnom zonom, ove godine je snimio film “Ispred”.

Danilo Stanimirović, rođen u Požarevcu 1998. godine. Bavi se fotografijom, filmskom i pozorišnom režijom, glumom, pisanjem. Njegov kratki dokumentarni film “Barili” biće prikazan na 12. filmskom festivalu Slobodna zona.

Danica Mladenović je đak četvrtog razreda srednje elektrotehničke škole “Nikola Tesla”. Uči engleski jezik, u slobodno vreme čita knjige i interesuju je svi filmski žanrovi.

Maja Čubrilo je učenica trećeg razreda Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Beogradu. Interesovanje za film je razvila gledajući filmove na prošlogodišnjoj Slobodnoj zoni.

Nemanja Čarapa ima osamnaest godina i ide u četvrti razred srednje Medicinske škole na Zvezdari. Ljubav prema filmu razvio je dok je kao dete sedeo ispred televizora i posmatrao različite specijalne efekte filma. Pored filma njegov hobi je Photoshop.

Ana Stojmenović je učenica trećeg razreda Druge ekonomske škole u Beogradu. Voli filmove jer joj oni daju mogućnost da poseti neke druge svetove i dimenzije. Hobi joj je angažovanje u aktivnostima na temu prevencije nasilja.

Marina Vidosavljević je učenica trećeg razreda Druge Ekonomske škole. Njen hobi je gluma. Ljubav prema filmu je razvila na časovima istorije filma u školi glume.

Stefan Stošić je učenik trećeg razreda Druge ekonomske škole u Beogradu. Voli da gleda aktuelne filmove i serije, takodje je bio član dramske sekcije u osnovnoj školi i dobio je brojne diplome.

Anđela Gavrić je učenica treće godine Druge Ekonomske škole u Beogradu. Ljubav prema filmu je razvila od malih nogu. Nen hobi je aktivno učestvovanje u programima vezanim za borbu protiv vršnjačkog nasilja.