14. Žiri i nagrade:

nagrade
 

NAGRADE

Filmski festival Slobodna Zona dodeljuje nagrade za:
Najbolji angažovani film u međunarodnoj konkurenciji
Najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji
Nagradu Human Rights u regionalnoj selekciji
Najbolji film u okviru selekcije 14+
Nagradu publike

 


 

MEĐUNARODNI ŽIRI

Andrea Kuhn je direktorka Međunarodnog festivala ljudskih prava u Nirnbergu. Takođe je članica odbora Dox Box e.V., organizacije koja na netradicionalni način pruža podršku za jačanje dokumentarnim filmskim stvaraocima u arapskim zemljama. Ona je predsedavajući član Udruženja bavarskih filmskih festivala, član Evropske filmske akademije (EFA), pridruženi član ANHAR: Mreže arapskih filmova o ljudskim pravima i jedan od osnivača sekcije Festivalarbeit na ver.di (Germany’s United Services Trade Union) čiji je cilj poboljšavanje uslova rada honorarnih i ostalih radnika na filmskim festivalima.

Ognjen Sviličić (1971) je diplomirao filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Snimio je pet dugometražnih filmova. Da mi je biti morski pas (1999) je na festivalu u Puli nagrađen kao najbolji hrvatski film, a bio je i najgledaniji film u Hrvatskoj te godine. Oprosti za kung fu (2004) je premijerno prikazan na 55. Berlinskom festivalu, potom i na preko trideset internacionalnih festivala. Distribuiran je u SAD, Nemačkoj i Francuskoj. Dobitnik je više međunarodnih nagrada. Armin (2006), u koprodukciji s Nemačkom i Bosnom i Hercegovinom, premijerno je prikazan na 57. Berlinskom festivalu, a potom i na preko sedamdeset međunarodnih festivala. Dobio je 20 međunarodnih nagrada, među kojima i FIPRESCI nagradu za najbolji strani film nominovan za Oskara – Palm Springs 2007. Takva su pravila (2014), u koprodukciji s Francuskom, Srbijom i Makedonijom, premijerno je prikazan na festivalu u Veneciji gde je osvojio nagradu za najboljeg glumca u selekciji Horizonti. Na Akademiji dramske umjetnosti predaje filmski scenario.

Dragan Jovićević je novinar, pisac, scenarista i urednik kulture u NIN-u. Objavio je hiljade tekstova u domaćim i stranim novinama, nekoliko kratkih priča, kao i dve knjige o filmu – Krugovi i kletve: Kratki vodič kroz japanski i J-horror (2010) i Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike (2014) sa Jovanom Ristićem, obe u izdanju Filmskog centra Srbije, kao i roman Poslednja kap (Admiral Books, 2016). Programski je direktor Festivala srpskog filma fantastike. Doktorirao na Fakultetu dramskih umetnosti. Autor je nekoliko filmskih scenarija, kratkometražnih filmova i video radova.

 

REGIONALNI ŽIRI

Kao koordinator programa, Eric van de Giessen predvodi aktivnosti Movies that Matter, međunarodnog programa podrške. Erik je takođe bio deo organizacije raznih filmskih događaja u Holandiji. Na festivalu Movies that Matter u Hagu bio je koordinator Camera Justitia programa o međunarodnom pravu i pravdi.

Pre nego što se pridružio Movies that Matter u leto 2011, radio je kao istraživač u polju ekološke sigurnosti i međunarodnog razvoja. Magistar je studija međunarodnog razvoja i studija konflikta i ljudskih prava na Univerzitetu u Utrehtu.


Eva Kraljević (1981) je rediteljka i snimateljka dokumentarnih filmova iz Hrvatske. Diplomirala je kinematografiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a trenutno završava master iz dokumentarne režije na Nacionalnoj školi za film i televiziju u Engleskoj. U poslednjih 15 godina snimila je preko 20 igranih i dokumentarnih filmova (Goli, Blokada, Nije ti život pjesma Havaja…) i režirala 4 dokumentarna filma. Predavala je film i fotografiju na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, i predaje film i snimanje na raznim filmskim radionicama za decu i mlade u Zagrebu i Londonu. Njen prvi dokumentarni film Lijepo mi je s tobom znaš osvojio je 6 nagrada i prikazan je na mnogim festivalima, na Hrvatskoj televiziji i na Al-Jazeera Balkans. Trenutno završava svoja dva nova dokumentarna filma.

Dragan von Petrović je montažer i reditelj dokumentarnih i igranih filmova. Njegov dokumentarni film Dragan Wende – West Berlin prikazan je na festivalima Hot Docs Toronto, DOK Leipzig, Achtung Berlin i osvajao nagrade na festivalima u Trstu, Max Ophüls Prize, FEST New Directors, kao i nominaciju za najbolji nemački dokumentarac godine. Montirao je, između ostalog, nagrađivane dokumentarne (Goli – Srce Sarajeva), dugometražne igrane (Varvari – Karlovi Vari, specijalno priznanje) i kratke igrane filmove (Piknik – nagrada EFA za najbolji evropski kratki film 2015). Radi i kao gostujući predavač i konsultant montaže na dokumentarnim i igranim filmovima. Član je udruženja dokumentarista Srbije – DOKSRBIJA.

 

14+ ŽIRI

Marina Ćurčić je rođena 2001. godine u Beogradu. Učenica je trećeg razreda XIII beogradske gimnazije, a završila je osnovnu školu „Banović Strahinja“.

Teodora Stašević je rođena 1999. godine u Kraljevu. Pohađala je Umetničku školu (smer likovni tehničar), nižu muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“ (violina) i Školu za dizajn u Beogradu. Trenutno pohađa Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (smer grafika).

Marinu Stepanovski najviše interesuju sport, gluma i čitanje. Devet godina se bavila glumom. Vrlo je komunikativna i druželjubiva osoba. Ispunjava je upoznavanje novih ljudi i baš zbog toga se raduje predstojećem festivalu.

Sergej Lišanin je učenik Farmaceutsko fizioterapeutske škole. Bavi se rukometom. Aktivni je član svoje lingvističke sekcije i školskog pozorišta “Teatar farmakopea” koji promoviše model integrativnog pristupa školskih lektira i stručnih predmeta.

Bojan Vaselek je učenik četvrte godine smera multimedija u Elektrotehničkoj srednjoj školi “Nikola Tesla” u Beogradu. U slobodno vreme se bavi fotografijom i snimanjem raznih stvari, pre svega kratkometražnih filmova i dokumentaraca.

Andreja Stanbolija ima 18 godina i pohađa srednju ektrotehničku školu „Nikola Tesla“. Rođen u Beogradu i stanuje u Mirijevu, a u slobodno vreme se bavi fotografijom zato ga i interesuje da bude u žiriju filmskog festivala.

Milan Jovanović ima 18 godina i ide u četvrti razred ekonomske škole „Nada Dimić“ u  Zemunu. Prošle godine bio je član škole dokumentarnog filma u okviru projekta Slobodna Zona Junior. Bavi se montažom, režijom, fotografijom i psihologijom.