Comments are off for this post

Zauvek zajedno

Subota, 9. novembar, 15:00
Dvorana Kulturnog centra Beograda

Zauvek zajedno (dok.)
r. Monja Art i Karoline Bobek
Austrija, 2013, 74’
Jezik: nemački
Titlovi: srpski, engleski

SINOPSIS:

Elis, Helene, Maira, Nani, Selin i Vera žive u Beču, imaju 14 godina i najbolje su drugarice. Ovo prijateljstvo je najvažnija stvar u njihovim životima. Ali, kada momci i žurke počnu da preuzimaju sve značajniju ulogu i kako se približava kraj škole, ojke moraju da da se suoče sa pitanjem: šta je to prijateljstvo i koliko može da trpi. Ono što preostaje jeste njihovo poslednje zajedničko leto na početku njihovog puta kroz adolescenciju. Ovo je film o prijateljstvu, buđenju seksualnih interesovanja, prvih ljubavi, snova, želja, nada… i o odricanjima i novim počecima.

O REDITELJKI

Monja Art je rođena 1984. godine u Austriji. Studirala je nemačku književnost i filozofiju na Univerzitetu u Beču, kao i dramaturgiju na Fimskoj akademiji u Beču. Radi kao rediteljka, scenaristkinja, producentkinja i predavačica.

Karolin Bobek je rođena 1980. godine u Austriji. Studirala je žurnalistiku, francuski jezik i film u Beču i Parizu. Od 2007. godine studira kinematografiju i produkciju na Filmskoj akademiji u Beču. Najviše se bavi kamerom, rasvetom, produkcijom i montažom.

Autorke su zajedno realizovale autentične i inovativne filmske i fotografske projekte od 2005. godine. Zajedno su snimile četiri filma: kratkometražne dokumentarace Kuglice of maka (2008), Crveno (2009) i Juli (2012). Njihov poslednji zajednički projekat je dokumentarac Zauvek zajedno (2013).

FESTIVALI I NAGRADE

Međunarodni filmski festival u Lincu – Crossing Europe, 2013.
Međunarodni filmski festival u Novom Sadu – Cinema City, 2013.
Međunarodni filmski festival u Vinkovcima – DORF, 2013.

REČ KRITIKE

 „Iskreno nežan, jak i čvrst film o prijateljstvu, veri, ljubavi, strahovima, privrženosti i željama. Film koji uspeva na brilijantan način da prenese podjednakom jačinom nezaustavljivu znatiželju, kao i nemir od onoga šta donosi budućnost. Još pre nego što krene odjavna špica, već se nadate nastavku…  Nadajmo se da Monja Art i Karolina Bobek rade na ispunjavanju želja publike.“ ,  Marijana Stoisits, direktorka Bečke filmske komisije

WEBSITE

www.art-welten.com/forevernotalone/