Comments are off for this post

Zaliv

Ponedeljak, 10. novembar, 18:00, Muzej Jugoslovenske kinoteke, sala u Uzun Mirkovoj 1

ZALIV
(dok) r: Lui Psihojos, SAD, 92’, 2009.
Jezici: engleski, japanski
Titl: srpski

Sinopsis
Svi koji veruju da dokumentarni filmovi mogu da isprave nepravdu obavezno moraju da pogledaju ovaj “eko-triler”. Šezdesetih godina prošlog veka, Ričard O’Beri, vodeći svetski autoritet u dresuri delfina, radio je na popularnom televizijskom programu Fliper. Kada mu je jedan od delfina uginuo na rukama, on shvata da je deo njegove karijere posvećen dresuri bila greška i da životinje imaju pravo na slobodu kao i ljudi. Zakleo se da se neće smiriti dok i poslednjeg delfina ne vrati u prirodno stanište. Zaliv, u režiji vrhunskog podvodnog fotografa Luija Psihojosa, predstavlja neverovatnu priču o tome kako se Psihojos, O’Beri i odabrana ekipa aktivista, filmskih stvaralaca i ronilaca zaputila na misiju da prodru u skriveni zaliv u Japanu i saznaju istinu o mračnoj i smrtonosnoj tajni. Misterije koje otkrivaju predstavljaju samo vrh ledenog brega.

O reditelju
Lui Psihojos je karijeru započeo kao fotograf za National Geographic Magazine odmah nakon koledža. Nakon godina provedenih kao podvodni fotograf, odlučio se da predje na dokumentarni film gde se proslavio filmom Zaliv.

Reč kritike
„Da, plakaćete. Drugačije je nemoguće. Ali ćete takođe biti inspirisani i sedećete na iglama sve vreme. Nemojte se uplašiti! Pođite i pogledajte film još danas! Na neki način, ovo je jedan od filmova koji čini da se dobro osećate.” – Maili Elfan, Skrinkrejv

Distribucija
Delta video
Jove Ilića, 104,
11 000 Beograd
Email: [email protected]

Zvanični vebsajt
www.thecovemovie.com