VLADIMIR ŠOJAT – DUGO I NETREMICE: POGLED NA LIKOVE U DOKUMENTARNOM FILMU


Petak, 8. novembar u 19č
Bar Sprat, Cetinjska 15

 

Učesnici: Igor M. Toholj (filmski reditelj, urednik filmskog programa DKSG, urednik izdanja), Vladimir Bjeličić (istoričar umetnosti, pisac predgovora) i Vladimir Šojat (autor knjige.)

U poslednjoj deceniji vrtoglavi uspeh dokumentarnih filmova ogleda se u naglom povećanju broja gledalaca, kako u komercijalnim bioskopima tako i na specijalizovanim festivalima. Nove okolnosti otvorile su prostor za promišljanje i analizu elemenata filmskog izraza u ovoj filmskoj formi, kao i za istraživanje niza pitanja počevši od toga da li su svi likovi u dokumentarnim filmovima izmišljeni. Nadalje, da li predmeti, biljke i životinje mogu biti filmski likovi? Da li se može ubediti zločinac da javno govori o svom zločinu, iako mu za taj zločin nije suđeno? Kako snimiti film o ilegalnim emigrantima a da ih policija ne deportuje posle projekcije? Ko je heroj digitalnog doba? Kakva može biti veza između Hitlerove sekretarice i slepog guslara Filipa Višnjića? I konačno – na kom nivou jedna, široj javnosti nepoznata priča, može dobiti univerzalnu vrednost?

Vladimir Šojat, filmski autor, montažer i video umetnik, kroz seriju predavanja održanih u Domu kulture Studentski grad, tokom 2017. i 2018. godine, “prepustio se uočavanju, istraživanju, upoređivanju, te izgradnji višeslojnih tumačenja odabranih ostvarenja, što za konačni cilj ima drugačije sagledavanje različitih dokumentranih filmskih pristupa i poetika”, kako u predgovoru ovog izdanja navodi Vladimir Bjeličić, dodajući da je atmosfera predavanja, koja su bila mesto partcipacije i otvorene diskusije, bila veoma podsticajna za generisanje novih praktičnih i teorijskih filmskih diskursa. Sadržaj predavanja prenet je u knjizi koja je objavljena u oktobru ove godine.

Izdavač: Dom kulture Studentski grad // 2019. // broj strana 158 //

BELEŠKA O AUTORU

Vladimir Šojat, diplomirani filmski i TV montažer (FDU-Beograd), filmski autor i video umetnik, osnivač je umetničke asocijacije artterror (www.xtendedmind.com). Autor je velikog broja kratkometražnih i eksperimentalnih filmova, video radova i umetničkih projekata koji su prikazani na festivalima i u izložbenim prostorima u Srbiji i svetu (Evropa i SAD).

Interes za teoriju filma razvio je pohađajući predavanja profesora i teoretičara filma Dušana Stojanovića (FDU-Beograd). Diplomski rad Off prostor na filmu, Vladimir Šojat odbranio je 1990. na istom fakultetu.

Šojat je 2011. održao seriju predavanja na temu Radnička klasa na filmu kao gostujući predavač na Univerzitetu u Malmeu, Švedska. Osnivač je filmske produkcije Frakcija. (www.frakcija.com)

Živi i radi u Beogradu.