Comments are off for this post

TYPE: RIDER

Teo Ledu Fuentes alias Kosmografik / Francuska 2013.
instalacija, video-igrica i igrica za fejsbuk

SINOPSIS
Upoznajte se sa istorijom tipografije kroz oniričku avanturu sa čudesnom muzikom i grafikom. Pratite dve kuglice ubačene u misteriozni svet Type:Rider-a.
Ova aplikacija, iznenađujuća kombinacija video-igrice i knjige, vodi vas na putovanje kroz kompleksnu istoriju tipografije. Sve je počelo sa pećinskim crtežima u Africi, hijeroglifima u Egiptu i kineskom kaligrafijom, ali se istinski zahuktalo tek sa Gutenbergovim izumom štamparske prese.
Od tok momenta, fontovi su se rađali jedan za drugim: počevši sa „Garamond“, „Times New Roman“ i „Clarendon“, koji sijaju u svojoj transparentnoj jednostavnosti, pa sve do fontova nastalih u doba kompjutera, kao što su „Boxy Pixel“ i zabavni „Comic Sans“. Malo pomalo, oni se pretstavljaju kroz prijatan i originalni dizajn aplikacije.
Type:Rider je projekat postavljen uz pomoć ARTE Creative platforme, koja ima ambiciju da postane „platforma posvećena kreativnim vizuelnim umetnostima“.

AUTOR
Teo Ledu, alias Kosmografik, zanima se za nove načine pripovedanja uz pomoć kreativnih tehnologija, interaktivnih i imerzivnih iskustava. Pošto je razvio više timskih projekata u partnerstvu sa producentskom kućom Agat Films & Cie / Ex Nihilo, kroz „Raspouteam collective“ („Ilustrovani žurnal Pariške opštine“ i „17.10.61.), njegova ambicija je da doprinese nezavisnim indi igricama, istražujući nove zabavne forme koje očekuju „gejmeri“ ali i šira publika. Teov poslednji projekat, tipografska video-igrica „Type:Rider“, postigla je ogroman uspeh od puštanja u prodaju u oktobru 2013. i do danas se prodala se u više od 400 000 kopija. Trenutno razvija video-igrice i prototipe za industriju novih medija i nastavlja da istražuje svet trans-medije.

REČ KRITIKE
Upuštajući se na rafiniran način u istoriju literature, igrica je kombinacija erudicije i zabavljačkog instinkta. Le Monde

KONTAKT
Arnaud Colinart
Responsable des nouveaux médias
AGAT Films & Cie / Ex Nihilo
52 rue Jean-Pierre Timbaud 75011 Paris
Tel. 33 (0)1 53 36 35 84
Fax. 33 (0) 1 43 57 00 22
[email protected]
www.agatfilms.com