Comments are off for this post

Treći Noćni razgovori: Regionalni sport i navijači, čuvari nacionalizma ili leglo kriminala?

Četvrtog dana na Slobodnoj Zoni u rasprodatoj sali Doma Omladine publici je premijerno prikazan domaći film Zaveštanje režisera Ivana Jovića koji ujedno započinje i svoj festivalski život. Filmska priča bez naratora, istoričara i arhivskih snimaka, uronjena u čistu neposrednost živih svedočenja, prenosi utihnule glasove žrtava u Drugom svetskom ratu na teritoriji Nezavisne države Hrvatske.

Nakon premijerne projekcije filma Treći hrvatskog režisera Arsena Oremovića u Dvorani Kulturnog centra Beograda održani su treći ovogodišnji Noćni razgovori. Gosti urednika Noćnih razgovora Ivana Milenkovića večeras su bili režiser Arsen Oremović, novinar, pisac i ovogodišnji Gost selekor Slobodne Zone Viktor Ivančić, novinar Slobodan Georgijev i Ksenija Radovanović iz Ministarstva prostora i inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Samo nekoliko godina nakon ostamostaljenja, dok se u vazduhu još oseća miris baruta iz nedavnih ratova, hrvatska fudbalska reprezentacija na svetskom prvenstvu u francuskoj osvojila je treće mesto.
Ispostavlja se da je upravo fudbal, ljudi koji ga okružuju i sve što se događa u vezi s fudbalom, računajući i legendarnog fudbalera Davora Šukera, u tolikoj meri zagađeno, korumpirano i korupciji sklono  da se čini kako ni društvo ni država nemaju ne samo snage da se suprotstave širenju bolesnih ćelija hrvatskog fudbala već se ta logika bolesnog fudbala širi društvom i državom.

Po rečima moderatora Ivana Milenkovića kada se narodi bivše Jugoslavije nađu u istoj prostoriji pitanje koje se po pravilu prvo postavlja je: kod koga je gore? Geogrijev ističe da je u Srbiji stanje dramatičnije nego u Hrvatskoj navodeći da su fudbalske tribine već 25 godina predmet čiste političke instrumentalizacije dodajući da je to jasan pokazatelj slabosti demokratskih institucija. Po njegovim rečima se sa huliganstvom ne može izaći na kraj jer se navijači percipiraju kao „čuvari nacionalizma“ i iz tog razloga se nikada ne osuđuje vređanje protivnika.

Reditelj filma Arsen Oremović takođe je bio kritičan, istakavši da u ovakvim situacijama sveprisutne korupcije u institucijama izlazak na ulice je možda jedino rešenje. Fudbal je problem sa kojim se narod lako identifikuje i ukoliko nije u stanju da izadje na ulice zbog tog problema kako li će se  pobuniti za neke ozbiljnije.

Viktor Ivančić, koji se na početku razgovora izjasnio kao ,,Jugosloven po nacionalnoj nepripadnosti“, postavlja pitanje: koja vrsta patriotizma zapravo pomaže državi? Da li ona u kojoj se ponašamo kao „divljaci“ ili ona gde se ponašamo kao ,,obični, mirni građani“? Podsetio je na incident sa svastikom na prošlogodišnjoj utakmici Hrvatske i Italije i dodao da nije zabrinut zbog tog čina koji ocenjuje kao čist aktivizam koji za cilj ima da se nanese što veća šteta Hrvatskom nogometnom savezu, a time i državnoj upravi.

Ksenija Radovanoivć navodi da se ,,nacionalno“ koristi kao resurs za korišćenje protoka javnog novca u privatne čepove. Ona dodaje da kada se projekti označe kao projekti od nacionalnog značaja  mnogo je teže ukazati na njegove mane jer se svako ko se protivi etiketira kao državni neprijatelj.

Sutra će se u Dvorani Kulturnog centra Beograda nakon projekcije filma Ukleti, sirijske režiserke Live Jazi održati i poslednji u nizu Noćnih razgovora na 12. Filmskom festivalu Slobodna Zona.
Gosti će pokušati da kažu šta je ostalo u Siriji i ko je ostao u Siriji? Kako je Sirija uopšte mogla da se dogodi i da li ta uništena zemlja ima ikakvu šansu u nekoj budućnosti.