Comments are off for this post

Timbuktu

Ponedeljak, 10. novembar, 18:00, Dom Omladine
Sreda, 12. novembar, 15:00, Dvorana Kulturnog centra Beograda
Ponedeljak, 10. novembar, 20:30, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad
Utorak, 11. novembar, 21:00, Niški kulturni centar, Niš

Timbuktu
(igr) r: Abderahman Sisako Francuska, Mauritanija, 97′ 2014.
Jezik: francuski
Titl: engleski, srpski

Sinopsis
Nedaleko od Timbuktua, sada pod upravom verskih fundamentalista, Kidane živi miroljubivo među dinama sa svojom ženom Satimom, ćerkom Tojom i Isanom, njihovim dvanaestogodišnjim pastirom. U gradu meštani pate, nemoćni pod režimom terora koji im je nametnut od strane Džihadista koji su odlučni da strogo kontrolišu njihovu veru. Zabranjeni su muzika, smeh, cigarete, čak i fudbal. Žene su postale senke, ali se opiru sa dostojanstvom. Svaki dan, novi improvizani sud izriče drakonske i apsurdne kazne. Kidane i njegova porodica su, naizgled, pošteđeni haosa koji nadvladava u Timbuktuu. Ali njihova sudbina se menja kada Kidane slučajno ubija Amadua, ribara koji je zaklao njegovu voljenu kravu, GPS. Kidane je primoran da se suoči sa novim zakonima stranih okupatora.

O reditelju
Abderahman Sisoko (rodjen 1961 u Kifi, Mauritanija) odrastao je u Maliju. Diplomirao je na Gerasimovom institutu za kinematografiju (VGIK) u Moskvi, gde je živeo preko deset godina. Njegovi filmovi su redovni na međunarodnim festivalima, uključujući i Kan. Njegova rana filmografija uključuje Igru, Oktobar, Kamila i plutajući štapovi kao i dugometražne filmove Život na zemlji i Čekajuci sreću koji je prikazan u kategoriji Izvestan pogled u Kanu i na festivalu u Karlovim Varima. Timbuktu se ove godine našao u konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu u Kanu.

Reč kritike
„Abderahman Sisoko više ne može da se nazove jednim od najvećih afričkih režisera našeg doba; on je postao, jednostavno, jedan od najvećih režisera našeg vremena.“ Džej Vajzberg, Varajeti

Festivali i nagrade
Zvanična selekcija, Međunarodni filmski festival u Kanu, 2014.
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2014.
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, 2014.

Produkcija
Les Films du Worso
Dune Vision
Arches Films

Distribucija
MCF Megacom
Marka Oreškovića 1
11 000 Beograd
Email:[email protected]

Zvanična vebsajt:
http://en.unifrance.org/movie/37406/timbuktu