Comments are off for this post

Taxi

Petak, 6 novembar, 20h, DOB, Beograd
Nedelja, 8. novembar, 19h, DKC, Beograd
Ponedeljak, 9. novembar, 18:30h, Kinoteka, Beograd
Petak, 6. novembar, 20:30h, bioskop Arena, Novi Sad
Utorak, 10. novembar, 18h, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad
Petak, 6. novembar, 18:30h, bioskop Vilin grad, Niš
Nedelja, 8. novembar, 18h, Niški kulturni centar, Niš
Utorak, 10. novembar, 21h, Niški kulturni centar, Niš

Taxi (igr.) / Taxi Teheran – RASPRODATO!
režija: Džafar Panahi
zemlja: Iran
jezik: persijski
titl: engleski, srpski
godina: 2015
trajanje: 82’

Sinopsis
Šta radi reditelj kome nije dozvoljeno da snima filmove? Da prizna realnost, promeni profesiju, postane taksista? Ili da se pretvara da je taksista i snimi film uprkos svemu? Džafar Panahi upravo to i čini, i poziva vas na nezaboravnu vožnju ulicama Teherana da, po ceni bioskopske karte, upoznate njegove stanovnike i savremeni Iran.

O reditelju
Iranskom reditelju, Džafaru Panahiju, je 2011. godine zabranjeno da na bilo koji način distribuira svoje filmove unutar granica Irana. Suočen sa ovim okrutnim aktom cenzure on  je izjavio sledeće:
Ja sam filmski reditelj. Ne mogu ništa drugo da radim, osim da pravim filmove. Film je moj način izražavanja i smisao mog života. Ništa ne može da me spreči da ih snimam. Tek kada sam sateran u najmračnije uglove, počinjem da se povezujem sa svojim unutrašnjim bićem. U tako skučenim i ličnim prostorima, uprkos svim ograničenjima, potreba za stvaranjem postaje poriv. Film kao Umetnost postaje moje glavno i jedino zanimanje. Iz tog razloga ja moram da nastavim da stvaram nevezano za okolnosti, kako bih ispunio svoju svrhu i nastavio da se osećam živim.

Reč kritike
Panahijev film je mnogo više od slike položaja u kome se autor trenutno nalazi. To je refleksija o savremenim medijima, filmskoj umetnosti i istini i lažima u njegovoj zemlji. Najveće čudo u svemu tome je što u filmu Taxi nema ni trunke ogorčenosti i zlobe. – Die Welt

Distributer
MCF MegaCom Film
T&F: +381.11.7821.227
E-mail: [email protected]