Comments are off for this post

SVEDOCI ISTORIJE: STEVAN LABUDOVIĆ I BORBA ZA OSLOBOĐENJE ALŽIRA

Narodna biblioteka Srbije
Beograd, Skerlićeva 1

Pozivamo vas na otvaranje izložbe fotografija Stevana Labudovića, koji je kao mladi snimatelj „Filmskih novosti“ iz Beograda skoro tri godine između 1959. do 1962. godine proveo sa alžirskim partizanima. Početkom 1960-tih njegove fotografije i snimci obišli su čitav svet i postali nezamenljivi svedoci veoma teških uslova u kojima je alžirski narod živeo pod francuskom kolonijalnom vlašću i u kojima se borio za slobodu.

Specijalni gost na otvaranju izložbe biće Stevan Labudović – svedok istorije lično.

I DAN
petak, 14. novembar 2014.

19.00
Svečano otvaranje i koktel – izložbeni prostor na prvom spratu NBS
– Otvaranje izložbe fotografija Stevana Labudovića iz Alžira (1959-1962)
– Projekcija priloga iz Alžira koje je Stevan Labudović radio za Filmske novosti
– Obraćanje Ambasadora Alžira H.E. A.Mesdua
– Svetlana Jančić, v.d. upravinca Narodne biblioteke Srbije
– Vladimir Tomčić – Direktor Filmskih novosti
– Milica Tomić, umetnica
– Tadej Kurepa, politikolog-novinar
– Dejan Ristić, Državni sekretar za kulturu

20.00, Sala u prizemlju NBS
– Žurnal Filmskih novosti br 050 iz 1959. godine (10 min)
– Film „Bitka za Alžir“, 1966 (120 min)

II DAN
subota, 15. novembar 2014.

14:00, Sala u prizemlju NBS
– Žurnal Filmskih novosti br 052 iz 1959. godine (10 min)
– Film „Vetrovi Oresa“, 1966 (96 min)

16:00, Sala u prizemlju NBS
– Žurnal Filmskih novosti br 001 iz 1960. godine (10 min)
– Film „Izvan zakona“, 2010 (137 min)

Svi filmovi su na francuskom i arapskom, sa srpskim titlovima.

Ulaz na sve projekcije je besplatan

DODATNE INFORMACIJE

O Stevanu Labudoviću

Alžirski oslobodilački rat je bio anti-kolonijalni konflikt između Francuske i alžirskih oslobodilačkih pokreta koji je trajao od 1954. do 1962, kada je Alžir postao nezavisan. Stevana Labudovića, mladog snimatelja „Filmskih novosti“ iz Beograda koji je svoj rad započeo praveći partizanske zidne novine u Drugom svetskom ratu, Tito je poslao u Alžir da pomogne alžirskim partizanima. Labudović je skoro tri godine između 1959. do 1962. godine proveo sa alžirskim partizanima, noseći kameru u jednoj ruci, a pušku u drugoj. Njegove fotografije i snimci postali su nezamenljivi svedoci revolucije i borbe za nezavisnost koju je vodio Front nacionalnog oslobođenja (FLN). Početkom 1960-tih čitav svet su obišli prizori stradanja alžirske sirotinje, veoma teških uslova u kojima je alžirski narod živeo pod francuskom kolonijalnom vlašću i u kojima se borio za slobodu. Labudović je u Alžiru proglašen za narodnog heroja.

O filmovima

Prateći program izložbe čine filmovi o različitim aspektima alžirske borbe protiv francuskog kolonijalizma – od borbe za srce i dušu glavnog grada Alžira, do borbe koju su alžirski emigranti vodili u Francuskoj. Svakoj projekciji prethodi jedan žurnal Filmskih novosti iz tog perioda koji sadrži neki od Labudovićevih priloga iz Alžira.

Film Bitka za Alžir (La battaglia di Algeri), Italija / Alžir, 1966, 120 min
Režija Gillo Pontecorvo, igraju Brahim Hadjadj, Jean Martin, Yacef Saadi

Bitka za Alžir je naziv za period intenzivnog antikolonijalnog organizovanja i urbano-gerilske aktivnosti u glavnom gradu Alžira od 1954. do 1957. godine. Nakon eskalacije tenzija između alžirskog stvanovništva predvođenog Frontom nacionalnog oslobođenja (FLN) i francuskih kolonijalnih vlasti, Francuska uvodi vanredno stanje i šalje padobransku diviziju na čelu sa generalom Žakom Masuom koji preuzima kontrolu nad svim oružanim snagama i ne birajući sredstva čini sve kako bi suzbio pobunu. Ovaj kultni film čuvenog italijanskog reditelja Đila Pontekorva važi za jedan od najboljih antikolonijalnih filmova. Zanimljivo je da Jasef Sadi, jedan od lidera FLN-a, igra samog sebe.

Film Vetrovi Auresa (Rih al awras), Alžir, 1966, 96 min
Režija Mohammed Lakhdar-Hamina, igraju Keltoum, Mohamed Chouikh, Hassan Hassani

Svakodnevni život jedne prosečne alžirske porodice koju čine otac, majka i sin nepovratno je promenjen ratom i revolucijom. Nakon što otac pogine u francuskom bombardovanju sin se nađe u rascepu između svakodnevnih domaćih poslova i noćnog pomaganja partizanima koji se bore protiv kolonijalizma. Ovaj veoma snažan i upečatljiv film koji prikazuje svu dubinu nesreće i patnje koju je alžirski narod prošao tokom rata, oličenu u tihoj patnji majke, snimljen je u Alžiru svega par godina nakon proglašenja nezavisnosti.

Film Izvan zakona (Hors-la-loi), Francuska / Alžir / Tunis / Belgija, 2010, 137 min
Režija Rachid Bouchareb, igraju Jamel Debbouze, Roschdy Zem, Sami Bouajila

Ova priča o trojci braće Alžiraca i njihovoj majci donosi nam fenomenalni presek posleratne epohe. Kritičari su film smestili negde između film-noara i vesterna, poredeći ga sa kopolinim Kumom i Armijom senki, Žan-pjera Melvila. Nakon masakra u Setifu braća su se raštrkala po svetu, da bi ih mnogo godina kasnije u Parizu spojila borba za slobodu alžirskog naroda. Naime, dok je 8. maja 1945. godine svet slavio pobedu nad Nacizmom u alžirskoj provinciji Setif došlo je do sukoba između stanovništva i francuske žandarmerije, čiji je bilans bio preko 40.000 ubijenih alžirskih civila. Ovaj film baca svetlo na jedan od manje poznatih tokova istorije, jer iako je glavna borba za oslobođenje Alžira od francuskog kolonijalizma (1956-1962) vođena u Severnoj Africi, mnogi alžirski emigranti širom Francuske uzeli su učešća u antikolonijalnom organizovanju i protestima, ali i sukobima sa francuskim vlastima.