Comments are off for this post

Sutra

Sutra (dok.)
r. Andrej Grijacev
Rusija, 2012, 90’
jezik : ruski
titlovi : srpski, engleski

SINOPSIS
Ovo je priča o najupečatljivijem fenomenu u savremenoj Ruskoj umetnosti, umetničkoj koloniji Vojna. Njeni osnivači, Vor (lopov) i Koza vode tajni život, odgajajući pritom jednogodišnjeg sina Kaspera i vodeći umetničke akcije koje su na granici između umetnosti i zločina. Njihove hrabre političke poruke dirnuće svakog. Oni žive u sadašnjosti – od danas do sutra, ali se nadaju da će promeniti svet u budućnosti.

O REDITELJU
Andrej Grijacev je rođen u Moskvi 1982. godine. Profesionalni je sportista i kao umetnički klizač učestvovao je na brojnim svetskim i evropskim prvenstvima. Diplomirao je na Državnom ruskom univerzitetu za fizičku kulturu, na Prvoj nacionalnoj školi za televiziju, a pohađao je i radionicu Andreja Gerasimova i Andreja Dobrovolskog za scenariste i reditelje. Radio je kao baletski igrač u moskovskom pozorištu Igor Bobrin specijaliziranom za minijature na ledu, ali i kao direktor fotografije i programski urednik u pozorištu čuvenog Jurija Ljubimova u Taganaki. Nominovan je za Nika nagradu Nacionalne akademije za filmsku umetnost i nauku Rusije (2011.)
Dobitnik više od 10 značajnih nagrada na raznim evropskim festivalima dokumentarnog filma.

FESTIVALI I NAGRADE
Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2012.
Nagrada Amnesti Internešnala, Međunarodni filmski festival u Kopenhagenu – CPH:DOX, 2012.
Međunarodni filmski festival u Amsterdamu – IDFA, 2012.

REČ KRITIKE
„Niskobudžetni ruski debi na zabavan način dokumentuje i slavi moskovske anarhističke umetnike“, Nil Jang, Holivud Reporter

DISTRIBUCIJA
Delta Video
+381 11 3989 099
[email protected]
www.deltavideo.rs