Comments are off for this post

Suđenje u Mađarskoj

Nedelja, 9. novembar, 21:00, Dvorana Kulturnog centra Beograda

Suđenje u Mađarskoj
(dok) r: Ester Hajdu Mađarska , Portugal, Nemačka, 107′ 2013.
Jezik: mađarski
Titlovi: srpski, engleski

Sinopsis
Presuda u Mađarskoj je sudska drama o procesu nad četvoročlanom bandom serijiskih ubica, koja je u toku jedne godine ubila nekoliko pripadnika romskog naroda, među njima i petogodišnje dete. Sudsko saslušanje za ovu krvavu seriju ubistava bez presedana počelo je u martu 2011. u Budimpešti, a završilo 6. avgusta, 2013. četiri čoveka su bili optuženi od strane države za čin ubistva sa rasnom motivacijom. Zabeleženo je da su ispalili 63 hica iz vatrenog oružja i bacili 11 Molotovljevih koktela, što je za posledicu ostavilo šestoro mrtvih, među kojima se našlo i dete. Film prati sudbinu tri romske porodice koje veruju da ce pravosuđe da im obezbedi epilog i zasluženu kaznu za počinitelje. Veruju da će ih mađarska država zaštiti. Da li će ove porodice dobiti ono što traže? Koji će biti ishod maratonskog dugogodišnjeg sudskog procesa? Mogu li Romi da veruju mađarskom pravosudnom sistemu? Film prenosi saslušanja suđenja koje je trajalo dve i po godine, uglavnom ostajući u sudnici uz intimne trenutke glavnih likova u njihovom privatnom okruženju.

O rediteljki
Ester Hajdu je mađarska filmska režiserka koja se neustrašivo hvata u koštac sa provokativnim društvenim-političkim tabuima. Njen poslednji film obrađuje temu nasilja nad Romima. Rediteljkina ekipa je imala ekskluzivno pravo prisustvovanja ovom suđenju od istorijskog značaja. Film je premijerno prikazan na 24-om festivalu dokumentarnog filma IDFA, u Amsterdamu. 2012. Godine na Slobodnoj zoni prikazano je remek delo Bensa Fligaufa Samo vetar, film koji govori o pomenutom surovom zločinu.

Reč kritike
“Najstrašnija tema koja isplivava iz kamernog dokumentarca Ester Hajdu je da sudski slučaj koji je usledio otkriva da predrasude prema Romima nisu karakteristične samo za radikalne desničare, već su integrisane u državnu strukturu, ali i celokupno društvo.” Aleks Sakalis, Open Demokrasi

Nagrade i Festivali
Glavna nagrada, Međunarodni filmski festival u Pragu – One World Film Festival, 2014.
Glavna nagrada, Međunarodni filmski festival u Sarajevu, 2014
Međunarodni filmski festival u Torontu – Hot Docs, 2014.

Produkcija
Miradouro Media LDA
Co-Production
Perfect Shot Films

Distribucija
Miradouro Media Lda
Travessa Artur Lamas n 21, R/C drt
300-078 Lisbon
Phone:
+351 91 47 32 112
Email:
[email protected]

Zvanični vebsajt:
www.judgmentinhungary.com