Comments are off for this post

So zemlje

Nedelja, 9. novembar, 20:00, Dom Omladine
Utorak, 11. novembar, 17:00, Dvorana Kulturnog centra Beograda
Subota, 8. novembar, 19:00, Niški kulturni Centar, Niš
Nedelja, 9. novembar, 20:00, Bioskop Arena, Novi Sad

So zemlje
(dok )r: Vim Venders, Džulijano Ribero Salgado, Francuska, 109′ 2014.
Jezik: francuski
Titlovi: engleski, srpski

rasprodato so zemlje

Sinopsis
Poslednjih 40 godina, fotograf Sebastiao Salgado putovao je kontinentima, prateći korake večno menjajućeg čovečanstva. Svedočio je nekim od najznačajnijih događaja skorije istorije; međunarodnim sukobima, izgladnjivanjima i proterivanjima. Sada se upušta u otkrivanje prastarih predela, divlje flore i faune, i grandioznih pejzaža u sklopu ogromnog fotografskog projekta koji odaje počast lepoti planete. Život i delo Sebastiaoa Salgada su nam obelodanjeni od strane njegovog sina, Džulijana, koji je njegov saputnik, i Vima Vendersa, kao kolege fotografa.

O rediteljima
Vim Venders je rođen u Dizeldorfu, 1945. godine. Nakon dve godine studiranja medicine i filozofije i jednogodišnjeg poravka u Parizu kao slikar, pohađao je Univerzitet televizije i filma u Minhenu od 1967. do 1970. Jedna je od najznačajnijih figura koje su se probile u vreme ,,Novog nemačkog filma“ ’70.-ih godina prošloga veka. Osnivač je distributerske kuće Filmverlag der Autoren, iz koje je izrasla njegova producentska kuća Road Movies, u Berlinu 1975. Pored režiranja atmosferičnih autorskih filmova, Venders se kreće i u mediju fotografije, a njegove upečatljive vizije pustih predela upliću teme sećanja, vremena i kretnje.
Džulijano Ribero Salgado je rođen 1974. u Parizu gde je odrastao u francusko-brazilskoj porodici. Godine 1996. napravio je svoj prvi dokumentarac za Arte, Suzana o zloupotrebi radnika u rudnicima Angole. Usledili su dokumentarci snimljeni u Etiopiji, Avganistanu, Brazilu… Salgado je zatim upisao Filmsku školu u Londonu, koju je završio 2003. Snimio je pozamašan broj kratkih i dokumentarnih filmova za francusku televiziju. Njegov film iz 2009. godine, Nauru, lutajuće ostrvo, obišao je brojne festivale širom sveta (Hot Docs, Toronto…). Trenutno radi na svom prvom dugometražnom igranom filmu koji će biti sniman u Sao Paolu, u Brazilu.

Reč kritike
“Vim Venders potvrđuje svoje majstorstvo nad dokumentarnom formom u ovoj neverovatnoj odi Sebastiju Salgadu.“ Džej Vajsberg, Varajeti

Festivali i nagrade
Izvestan pogled, Međunarodni filmski festival festival u Kanu 2014.
Međunarodni filmski festivalu Berlinu, 2014.
Međunarodni filmski festival u Sidneju – Sydney IFF 2014.

Produkcija
Independent Production Company

Distribucija
MCF Megacom
Marka Oreškovića 1
11 000 Beograd
Email:[email protected]

Zvanični vebsajt:
www.wim-wenders.com