Comments are off for this post

Slobodna zona – eti put!!!

eti po redu filmski festival Slobodna zonaodržaće se od 7. do 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra i Domu Omladine u Beogradu, a po prvi put deo festivalskog programa istovremeno će moći premijerno da pogledaju i gledaoci u Novom Sadu i Nišu!

U sedam festivalskih dana publika će moći da premijerno pogleda festivalske hitove kao što je dokumentarni film Sofi Fajns –Preveznjakov vodič kroz ideologiju koji otvara festival 7. novembra u 20h projekcijom u Dvorani Kulturnog centra Beograda; zatim film koji je istovremeno osvojio i publiku i filmke kritičare širom sveta Short terms 12američkog reditelja Destina Kretona, a tu je i dirljivo ostvarenje reditelja Riteša BatreLunchbox u kome mala zabuna izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.
Na programu Slobodne zone ove godine će se naći i najnoviji film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča – Duh 45-te koji predstavalja važan podsetnik na veliki san o boljem i pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata. Bivši reprezentativac u umetničkom klizanju Andrej Grijacev osvojio je publiku svojim rediteljskim umećem u filmu Sutra, gde prati jedan od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu. Rediteljski dvojac Lisa Baroš De Sa i Glen Lejburn u svom filmu Dobre vibracije donose istinitu priču o čoveku koji i nakon krvavog sukoba sedamdesetih godina u svom rodnom gradu Belfastu, ipak veruje da pank rok može promeniti svet.
U fokusu festivala ove godine biće osetljiva pitanja LGBT zajednice te će u okviru programa Izvan zidova biti prikazana dva izuzetna filmska ostvarenja: Stranac sa jezera za koji je reditelj Alen Žerodi na ovogodišnjem Kanskom festivalu dobio Nagradu za režiju u okviru selekcije Izvestan pogled i film Vinsena Dietrea – Žores o pariskoj četvrti Žores i ljudskoj težnji da u sebi uravnoteži emocionalno i političko.
I ove godine pojedini filmovi biće povod za Noćne razgovore, gde ćemo se baviti temama koje upućuju na čitave regije neslobode koja duboko nagriza društvo: na nevidljive ljude (LGBT populaciju, migrante) čiji pokušaji da postanu vidljivi izaziva nasilje na nasilje koje, u svojoj nemoći da se izbori sa izazovima savremenosti, proizvodi sama zajednica kroz institucije (škola, policija) koje bi, zapravo, trebalo da je ojačaju; kao i na strategije otpora nepravdi, koji biva amortizovan gotovo i pre nego što se artikuliše kao otpor. Urednik razgovora, kao i prošle godine biće Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda.

U goste nam dolazi jedan od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu FID Marsej. Program će premijerno otvoriti pobednički film Mati Diop Hiljadu sunca, a specijalan gost će biti direktor festivala Žan Pjer Rem koji će u Beogradu održati i Master class. Film Prolećna sunca Stefana Ivančića iSitna ptica Daneta Komljena su se našli u zvaničnom programu marsejskog festivala i biće prikazani u okviru ove selekcije.
Slobodna zona će i ove godine biti mesto okupljanja najboljih dokumentarista iz regiona, pa će se beogradskoj publici sa najnovijim filmovima predstaviti Srđan Keča sa filmom Bijeg, Petra Seliškar sa filmomMama Evropa i Nebojša Slijepčević sa festivalskim hitom Gangster te voli.
Gost selektor festivala ove godine će biti Veton Nurkolari, programski direktor jednog od najvažnijih festivala u regionu – Dokufest iz Prizrena, koji će nam predstaviti potpuno nepoznatu kosovsku filmsku produkciju.
U okviru projekta Fresh Danube films (FDF) beogradska publika će između ostalih filmova imati priliku da premijerno pogleda celovečernji igrani film Gde je Nađa? koji poptpisuje osam studenata Fakuleta dramskih umetnosti iz Beograda, kao i odlični hrvatski film Pismo ćaći Damira Čučića.
Festival su podržali Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Rekonstrukcija Ženski Fond, Francuski institut i Evropska kulturna fondacija. Program Izvan zidova podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije u okviru programa „Borba protiv diskriminacije i unapređenja položaja osetljivih kategorija stanovništva“.

Program festivala sa terminima projekcija možete pogledati ovde.

Detalje o filmovima, kao i njihove trejlere možete pogledati na ovoj stranici.