Comments are off for this post

Sitna ptica

Nedelja, 10. novembar, 18:00
Dom Omladine Beograda

Sitna ptica (eksp.)
r. Dane Komljen
Srbija/Hrvatska, 2013, 32’
jezik: srpski
titlovi: engleski

SINOPSIS

Nakon što mu je otac umro reditelj odlazi u stan u kojem je odrastao i u ormaru svoga oca, skrivenu iza  odeće, uniforme i pištolja, pronalazi kutiju u kojoj je njegov otac čuvao papire, crteže, školske dokumente i sveske. U njegovom indeksu našao je ime profesora koji je 1976. godine njegovom ocu predavao Osnove marksističke sociologije. Reditelj je otišao kod ovog profesora i pitao ga: „Šta je prijateljstvo?“ Sitna ptica je ono što je dobio kao odgovor.

O REDITELJU

Dane Komljen, rođen 1986. godine u Banjoj Luci, nekadašnjoj SFRJ. Studirao filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovi filmovi su prikazani i nagrađeni na brojnim festivalima.  Godine 2010. film  Ja već jesam ono što želim da imam nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu trećom nagradom u okviru programa Sinefondacija.  Trenutno razvija prvi dugometražni film Pre neprijateljstva.

FESTIVALI I NAGRADE

Međunarodni filmski festival u Marseju – FIDMarseille, 2013.
Međunarodni filmski festival u Zagrebu – 25FPS, 2013

IZJAVA REDITELJA

Sitna ptica sadrži u sebi mnogo priča o kretanju – o kompasu, vozu, imigrantima. O potrebi za promenom mesta, formi, oblika,  načinu na koji se oprostiti od prijatelja, ali i o načinu kako da dozvolimo sebi da ostanemo otvoreni i za one nove. U tom smislu, ovo je film o letenju.“

DISTRIBUCIJA

Restart
+385 (0) 1 557 38 60
[email protected]
www.restarted.hr