Comments are off for this post

Short term 12

Petak, 8. novembar, 19:00
Dvorana Kulturnog centra Beograda

Short term 12 (igr.)
r. Destin Kreton
SAD, 2013, 96’
jezik: engleski
titlovi: srpski

SINOPSIS

Sa svojih dvadeset i nešto godina Grejs radi kao supervizorka doma za zbrinjavanje problematičnih tinejdžera – Short Term 12. Iako je muče sopstveni demoni iz prošlosti, ona je posvećena svom poslu i štićenicima doma u kome radi. Kada Džejden, talentovan i nestrpljiv tinejdžer stigne u dom, Grejs više nije u stanju da ignoriše teškoće sopstvenog detinjstva što  stavlja delikatnu ravnotežu između njenog ličnog života i posla u opasnost, tako da mora da se izbori sa krizom koja je ujedno uništava i daje joj neočekivan tračak nade.

O REDITELJU

Destin Daniel Kreton se rodio i odrastao na havajskom ostrvu Maui. Master studije na filmu završio je na Državnom univerzitetu u San Dijegu. Bio je scenarista i reditelj nekoliko nagrađivanih kratkih filmova, uključujući  i Longbranč: Parabola iz predgrađa (2002), Pesma Bartolomeja (2006) i Ponedeljak jednog đakona (2007). Njegovo poslednje ostvarenje Short Term 12 je verzija nastala na osnovu istoimenog kratkometražnog filma iz 2008, koji je dobio nagradu žirija za najbolju priču na Sandensu 2009. godine.

FESTIVALI I NAGRADE

Nagrada za najbolju glumicu, Specijalno priznanje, Nagrada Ekumenskog žirija, Međunarodni filmski festival u Lokarnu, 2013.
Nagrada Publike i Specijalna nagrada žirija za najboljeg reditelja, Filmski festival u Alabami – Sidewalk, 2013.
Nagrada publike, Međunarodni filmski festival u Los Anđelesu, 2013.
Velika nagrada žirija, Filmski festival u Ostinu – South by southwest, 2013.

REČ KRITIKE

„Savršeno intoniran, ovaj film bavi se ozbiljnim pitanjima, ali sa dozom humora, punim srcem i zdravom dozom realizma“ – Kejti Volš, Indi Vajer

DISTRIBUCIJA

Memento Films
+ 33 1 5334 9027
[email protected]
www.memento-films.com

WEBSITE

www.shortterm12.com