Comments are off for this post

Salma

Subota, 9. novembar, 17:00
Dvorana Kulturnog centra Beograda

Salma (dok.)
r. Kim Longinoto
Velika Britanija/Indija 2013, 90’
jezik: tamilski
titlovi: srpski, engleski

SINOPSIS

Kada je Salma, mlada Muslimanka koja je živela u selu na jugu Indije, imala 13 godina, porodica ju je držala pod ključem 25 godina, zabranjujući joj da ide u školu i terajući je u brak. Tokom tih dvadesetpet godina, jedina Salmina uteha i spas bile su reči. Tajno je pisala poeziju na izgužvanim papirićima i kroz kompleksan proces uspela je da ih iznese iz kuće i, konačno, doturi jednom izdavaču. Uprkos svim okolnostima, Salma je postala najpoznatija Tamili pesnikinja i ujedno je načinila prvi korak ka osvajanju sopstvene slobode i stavljanje pod znak pitanja tradicije i prihvaćena pravila ponašanja u njenom selu.

O REDITELJKI

Kim Longinoto je jedna od najznačajih autora/ki dokumetarnog filma današnjice. Režirala je šesnaest dugometražnih dokumentarnih filmova širom planete. Nezavisno od lokacije, njeni filmovi provociraju široku raspravu o društvu i kulturi, bilo da se bavi pitanjima braka, kao u filmu Razvod na iranski način ili posmatrajući žene iz Japana koje žele da budu rvačice u filmu Gea ojke. Za svoje filmove Kim Longinoto je osvojila preko trideset nagrada, uključujući nagrade na festivalima: Međunarodni filmski festival Park Sitiju (Sundance), Međunarodni filmski festivali u Kanu, Amsterdamu (IDFA) i Torontu (Hot Docs)  kao i nagradu britanske akademije za film i televiziju (BAFTA). Longinoto je 2008. godine dobila prestižnu Pibodi nagradu za film Zaove, dok je 2009. godine njen rad proslavljen retrospektivom u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku (MoMa).

FESTIVALI I NAGRADE:

Druga nagrada publike u selekciji Panorama, Međunarodni festival u Berlinu, 2013.
Međunarodni filmski festival u Solt Lejk Sitiju – Sundance, 2013.
Najbolji dokumentarni film, Filmski festival indijskog filma u Štutgartu, 2013

REČ KRITIKE

„Salma zbog sve njene želje i posvećenosti životu koji je sušta suprotnost same definicije života, ima divnu liniju melanholije koja odjekuje i nagoveštava da priča još uvek nije gotova.“ Džon Anderson, Magazin Varajeti

DISTRIBUCIJA

Kim Longinotto
Women Make Movies
212 925 0606
www.wmm.com

WEBSITE

www.wmm.com/salma/