Comments are off for this post

Rekonstrukcija Ženski fond predstavlja: Patrisio Guzman – Bitka za Čile

(1. deo: Pobuna buržoazije)

U okviru serijala Izvori epistemologije: Kritički život Rekonstrukcija Ženski fond nam predstavlja prvi deo filmske trilogije Bitka za Čile (The Battle for Chile), Patrisija Guzmana.

Guzman beleži događaje iz marta 1973. kada se izbori u Čileu pretvaraju u masovne demonstracije a zatim i u otvoreni ulični rat između pristalica progresivne vlade predsednika Aljendea i konzervativnih desničarskih organizacija.

11. septembra 1973. u Čileu demokratski izabrana socijalistička vlada predsednika Salvadora Aljendea je zbačena krvavim vojnim pučem generala Augusta Pinočea. Patrisio Guzman je bio hroničar događaja iz kojih je nastala jedinstvena filmska trilogija Bitka za Čile – bitka nenaoružanih ljudi. U narednim nastavcima ćete imati prilike da vidite i drugi deo pod nazivom Državni udar (“The Coup d’état”), u kojem se Guzman bavi nasiljem iz juna 1973, kao i  treći deo, Snaga naroda (“Popular Power”), koji se bavi samoorganizacijom i otporom naroda.

Film Bitka za Čile – bitka nenaoružanih ljudi, prvi deo: POBUNA BURŽOAZIJE titlovan na naš jezik možete da pogledate ovde.

Patrisio Guzman:  Niko ne zna šta je Pinoče uradio i niko ne želi da govori o tome.  Pokušavaju da izbrišu celo poglavlje istorije i očigledno je koliko su mladi ljudi zapanjujuće neobavešteni.