Comments are off for this post

Prolećna sunca

Subota, 9. novembar, 19:00
Dvorana Kulturnog centra Beograda

Prolećna sunca (igr.)
r. Stefan Ivančić
Srbija, 2012, 23’
jezik: srpski
titlovi: engleski

SINOPSIS

Četiri momka koji su prijatelji i braća, na pragu odrastanja i na kraju adolescencije, gledaju da što bolje iskoriste njihov odmor. Obožavaoci Renoara, jednostavni i opušteni, oslobođeni od tereta svakodnevice, ovi mladići nas uvode i nonšalantnost njihove bezbrige i plodonosne slobode. Tokom jednog običnog razgovora o bezbrižnom kupanju u reci vremena ili opuštenosti letnje večeri, polako počne da se nameće priča o komunističkoj prošlosti, koja se istovremeno idealizuje i kojoj se suptilno podsmeva.

O REDITELJU

Stefan Ivančić je rođen u Beogradu, 1985. godine. Od 1991. do 2009. godine živeo je u Barseloni, gde je diplomirao na Mašinskom fakultetu. Trenutno je student četvrte godine režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bavi se filmskom kritikom i njegovi tekstovi su objavljeni u brojnim publikacijama.

FESTIVALI AND NAGRADE

Međunarodni filmski festival u Marseju – FIDMarseille, 2013.
Međunarodni filmski festival u San Sebastianu, 2013.
Međunarodni filmski festival u Barseloni – L’Alternativa, 2013.
Međunarodni filmski festival u Kijevu – Molodist, 2013.

IZJAVA REDITELJA

 „Film Prolećna sunca je nastao kombinacijom osećaja i ideje o pravljenju filma zajedno sa mojim mlađim bratom Dimijem i malim rođakom Bibijem. Želeo sam da napravim film sa njima ali i o nama. Na početku je bilo prilično čudno jer je bilo teško suočiti se sa stvarima koje su vezane za tvoj život, stvarnost, onoliko koliko je jednostavno povezati se sa stvarima oko tebe. Toliko je blizu, da se na početku filma to i ne primećuje, međutim kako vreme prolazi, emocije se polako razotkrivaju.“

DISTRIBUCIJA

Fakultet dramskih umetnosti
www.fdu.edu.rs
Stefan Ivančić
381 63 710 66 33
siv[email protected]