Comments are off for this post

Priča o padu

Petak, 8. novembar, 17:00
Dvorana Kulturnog centra Beograda

Priča o padu (dok.)
r. Lusi Voker
SAD, 2013, 109’
jezik: engleski
titlovi: srpski

SINOPSIS

Ovaj uzbudljiv i zadivljujući film, brilijantno montiran od verite materijala sakupljanog tokom 20 godina, prati šampiona u snoubordingu Kevina Pirsa i otkriva fatalnu privlačnost ekstremnih sportova. Rivalitet između Kevina i njegovog „smrtnog neprijatelja“ Šona Vajta u kvalifikacijama za Olimpijadu 2010. završava se tako što Šon osvaja zlatnu medalju, dok Kevin, nakon nesreće na treningu, pada u komu. Porodica pomaže Kevinu da započne nov život, ovog puta kao čovek koji je preživeo povredu mozga.  Ipak, kada on insistira da se vrati sportu koji voli, njegov elokventni brat Dejvid, koji boluje od Daunovog sindroma interveniše. Kao elitni sportista Kevin je profesionalno rizikovao život, ali sada su njegove veštine toliko oslabljene da čak i najslabiji udarac u glavu može da ga ubije. Koliki rizik je prevelik?

O REDITELJKI

Lusi Voker je odrasla u Londonu, diplomirala je na Oksfordu, a zatim i na Univerzitetu u Njujorku. Njeni dokumentarci su osvojili preko pedeset filmskih nagrada a dva puta je bila nominovana i za Oskara; prvi put za dokumentarni dugometražni film Deponija (2010) za koji je dobila preko 30 nagrada, uključujući i nagrade publike na Sandensu i Berlinalu, a naredne godine je bila nominovana i za dokumentarni film Cunami i  trešnjin cvet – priču o ljudima koji su preživeli cunami koji je pogodio Japan 2011. godine. Za ovaj film je dobila nagradu žirija u kategoriji dokumentarnog filma na festivalu Sandens.

FESTIVALI I NAGRADE

Nagrada publike, Međunarodni filmski festival u Ostinu – South By Southwest, 2013
Specijalna nagrada žirija, Međunarodni filmski festival u Sijetlu, 2013.
Nagrada publike Netfliks, Međunarodni filmski festival u Torontu – Hot Docs, 2013.
Međunarodni filmski festival u Solt Lejk Sitiju – Sundance, 2013. 

REČ KRITIKE

 „Veličanstveni dokumentarac Lusi Voker će vam prvo slomiti srce. Ali je takođe i pun života, poleta i nadahnjujući…“, Kej Džej Doton, FilmThreat.com  

DISTRIBUCIJA

The Film Sales Company
[email protected]
www.filmsalescorp.com

WEBSITE

www.thecrashreel.com