Comments are off for this post

Predavači Freezone Filmmaker škole za srednjoškolce

U okviru programa Slobodna Zona Junior otvoren je konkurs za Školu dokumentarnog filma za srednjoškolce Free Zone Filmmaker School za školsku 2017/18. godinu. Budući filmmejkeri će imati priliku da uđu u svet filmskog stvaralaštva i prođu kroz sve faze stvaranja filma. U tome će im pomoći stručni mentori Jelena Gavrilović, Marko Grba Singh i Stefan Đorđević na čelu sa voditeljkom škole – koselektorkom filmskog festivala Slobodna zona i nagrađivanom filmskom montažerkom – Jelenom Maksimović.

Jelena Maksimović, rođena 1984. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, na Odseku za filmsku i televizijsku montažu. Filmovi na kojima je radila kao montažerka, korediteljka i koscenaristkinja prikazivani su na velikom broju internacionalnih filmskih festivala, kao što je Kan, Venecija, Berlin, Roterdam, Lokarno, Hot Docs, Sarajevo i drugi. Predaje na Fakultetu za medije I komunikacije u Beogradu i drži filmske radionice u regionu. Izdvojeni radovi: „Moj život bez zraka“ (2017), „Tranzicija“ (2016), „Zid smrti i tako to“ (2016), „Mama“ (2016), „Dubina Dva“ (2016).

Jelena Gavrilović iza sebe ima šest kratkih filmova i jutjub seriju ‘’#SamoKažem’’ koja je nagrađena prestižnom nagradom Satelit koju dodeljuje Internacionalna novinarska agencija. Rođena je u Beogradu 1990. godine i završila je master iz režije na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Njen kratki film ‘’Momci, gde ste’’ prikazivan je na brojnim domaćim i stranim filmskim festivalima i osvojio brojne nagrade, uključujući i Srebrno jaje na festivalu Kustendorf 2012. godine. Ove godine premijerno je prikazan njen dokumentarni film ‘’Između granica’’ pred beogradskom publikom. Film prati priču o izbegličkoj krizi 2015. i 2016. godine iz ugla mlade Libanke Bušre Žaber. Izdvojeni radovi: ‘’Momci, gde ste’’(2011.), ‘’#SamoKazem’’ (2013.), ‘’Sve je više stvari koje dolaze’’ (2015.), ‘’Nikog nema’’(2017.), ‘’Između granica’’ (2017.)

Marko Grba Singh rođen je 1988. godine u Beogradu. Kratko vreme je živeo u Londonu. Studije filmske režije završio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovi dokumentarci ‘’Kasno smo se sreli’’ (2012) i ‘’Bledo’’ (2013) imali su svetsku premijeru na festivalu Visions du Réel u Švajcarskoj, nakon čega su prikazani na preko 40 festivala širom sveta i osvojili pet nagrada. Njegov film ‘’Abdul i Hamza’’ nagrađen je  na Jihlava internacionalnom festival dokumentarnog filma. Izdvojeni radovi: ‘’Kasno smo se sreli’’ (2011.), ‘’Abdul i Hamza’’ (2015.), ‘’Stars of Gaomeigu’’ (2017.)

Stefan Đorđević je rođen u Boru 1987. Osnovne i master studije je završio na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na Katedri kamere. Diplomirao je sa kratkim igranim filmom „Kamen u ruci“ u režiji Stefana Ivančića. Na ovom filmu Stefan je bio scenarista i direktor fotografije. Pre studija bavio se fotografijom i snimanjem skejt filmova iz hobija. Njegov amaterski film „Crap“ je bio inspiracija Nikoli Ležaiću za film „Tilva Roš“ u kome Stefan glumi jednu od dve glavne uloge. Tokom studija režirao je nekoliko kratkih filmova od kojih se izdvaja dokumentarni film „Putovanje“ za koji je dobio nagrade na raznim festivalima. Radio je kao direktor fotografije na dugometražnom dokumentarnom filmu „Kruška” u režiji Jovana Todorovića, koji je u fazi postprodukcije. Trenutno sprema kratkometražni igrani film „Kriza svesti“. Profesionalno se bavi dokumentarnom fotografijom.

Konkurs za Školu dokumentarnog filma za srednjoškolce Free Zone Filmmaker School traje do 25. oktobra. Zainteresovani učenici i učenice iz Beograda i okoline treba da pošalju prijavu na imejl adresu [email protected]. Prijava treba da sadrži motivaciono pismo sa kratkim objašnjenjem ideje za film, kratku biografiju (napiši nam nešto o sebi) I svoje kontakt podatke (ime i prezime, datum rođenja, adresu, broj telefona, e-mail adresu i naziv škole).

Zakorači i ti u Slobodnu zonu!