Comments are off for this post

Poslednji zločinac

Sreda, 12. novembar, 18:00, Dom Omladine, Beograd – Gost selektor Boris Buden

Poslednji zločinac
(dok) r: Klod Lancman, Francuska, Austrija, 220′, 2013.
Jezici: francuski, nemački
Titlovi: engleski, srpski

Sinopsis
Klod Lancman je u Rimu, 1975. godine, snimio seriju intervjua sa Benjaminom Murmelstajnom, poslednjim predsednikom Jevrejskog saveta u Terezenštad getu u (tadašnjoj Čehoslovačkoj), jedinim, jevrejskim starešinom koji nije ubijen tokom rata. Rabin iz Beča, nakon aneksije Austrije od strane Nemačke 1938., Murmelstajn se oštro suprotsavljao Adolfu Ajhmanu, nedelju za nedeljom čitavih sedam godina, uspevši da pomogne oko 121,000 Jevreja da napuste zemlju i sprečavajući likvidaciju geta. Klod Lancman sa svojih 87 godina – bez maskiranja proteklog vremena i uticaja koje je ostavilo na ljude, već izlažući neverovatnu izdrzljivost snimljenih lokacija – ekshumira rimske intervjue, vracajući se u Terezenštad, grad ,,poklonjen Jevrejima od strane Hitlera“, takozvani uzorni geto, ali i Ajhmanov iluzorni geto koji je trebao da zavara svet. Otkrivamo neverovatnu ličnost Benjamina Murmelstajna: čoveka blagoslovljenog oštroumnošću i istinskom hrabrošću, Sa svojim nepogrešivim pamćenjem postavlja se kao idealni pripovedač. Film se, dakle, kreće kroz tri perioda, Drugi svetski rat, rimski intervju sedamdesetih i današnjicu. Razotkriva pravo lice Adolfa Ajhmana i analizira bez ikakvog ublažavanja sve beskrupulozne protivrečnosti Jevrejskog saveta.

O reditelju
Klod Lancman je francuski filozof, esejista i dokumentarista koji se smatra jednim od najvećih strucnjaka za holokaust na svetu. Njegov život se može nazvati neverovatnim – pripadnik francuskog pokreta otpora, prijatelj Žan Pol Sartra i ljubavnik Simon de Buvoar. Lancmanovo najvažnije delo, Šoa, je et i po časovni dokumentarac zasnovan isključivo na intervjuima i po opštem mišljenju je najbolji film koji obrađuje holokaust ikada napravljen. Sa 87 godina ponovo se vraća jos jednoj rekapitulaciji nacističkih zločina za vreme Drugog svetskog rata.

Reč kritike

„Očaravajući portret čoveka – izuzetnog i inteligentnog čoveka – koji je personifikovao hrabrost, ali i kompleksnost i moralnu ambivalenciju svog izmučenog vremena.“ Vol Strit Zurnal

Nagrade i festivali
Međunarodni filmski festival u Kanu 2013.
Međunarodni filmski festival u Sijetlu 2014.
Međunarodni filmski festivalu u Njujorku 2013.

Produkcija
Le Pacte

Distribucija
Le Pacte
International Sales
Head of International SalesCamille NEEL |
Email [email protected]

Zvanični vebsajt
cohenmedia.net/films/the-last-of-the-unjust