Comments are off for this post

Poslednja otmica

Interaktivni film

ENTER Poslednja otmica 

Autori: Tomi Palota, Femke Volting
Zemlja: Holandija, Nemačka
Godina: 2015.
Jezik: somalski, arapski (engleski titlovi)
Produkcija: Submarine, Holandija

Sinopsis
Poslednja otmica je istinita priča o preživljavanju u Somaliji, ispričana iz perspektive samih pirata otmičara. Kombinujući animaciju sa dokumentarnim snimcima, film koristi inovativni hibridni pristup pripovedanja kako bi istražio zašto je jedan od somalijskih gusara, po imenu Muhamed, uopšte došao u situaciju da živi tako brutalnim i opasnim životom. Kroz animirani re-enactement (ponavljanje pokreta, prim.prev.), ovaj film istražuje Muhamedova sećanja, snove i strahove sa jedne subjektivne tačke gledišta. Ovakva animacija, paralelno sa nemontiranim snimcima iz Muhamedovog svakodnevnog života, umetnuta je u originalni dokumentaristički narativ.

Somalija je svetska prestonica pirata, a Muhamed je jedan od najiskusnijih somalijskih otmičara. Međutim, u svojoj domovini, u propaloj državi, on je samo jedan od sredovečnih muškaraca koji pokušava da skrpi kraj sa krajem. Nasuprot glamuru i avanturama pirata iz knjiga i filmova, somalijski pirati suočavaju se sa sve većom prismotrom i stigmatizacijom – kako kod kuće, tako i u inostranstvu. Muhamed se nedavno verio, te ga njegovi roditelji, kao i roditelji njegove buduće supruge, pritiskaju da pre venčanja promeni svoj život. Muhamed oseća da se njegovi zlatni dani gusarenja bliže kraju. Pod sve većim pritiskom da obezbedi egzistenciju svojim bližnjima, odlučuje da rizikuje sve i pokuša svoju poslednju otmicu.

Autori
Femke Volting je rediteljka Submarine i Submarine kanala i, zajedno sa Brunom Feliksom, osnivač nezavisne producentske kuće za film i transmediju, koja se bavi igranim, dokumentarnim i animiranim filmom. Submarine se ponosi brojnim nagrađivanim produkcijama nastalim u saradnji sa širokom mrežom međunarodno priznatih reditelja. Između ostalih, Femke je producirala dugometražni dokumentarni film Pitera Grinaveja Rembrandt’s J’Accuse i mnoge nagrađivane dokumentarce, kao što su Upoznajte sestre Foken ili Rainmakers, kao i međunarodno prikazivane animirane serije, kao što su Kika&Bob. Femke je producirala pionirsku transmedijsku produkciju Collapsus, koja je nominovana za nagradu Emmy (www.collapsus.com). Nedavno je producirala Grinavejev najnoviji film Ajzenštajn u Gvanahuatu, koji je premijerno prikazan na Berlinalu 2015. Poslednja otmica, koju je režirala zajedno sa Tomijem Palotom, takođe je premijerno prikazana na Berlinalu (2014).

Tomi Palota je pravi pionir u industriji pokretnih slika, gde stalno pomera granice pripovedačke tehnike. Upravo je Tomi uputio Ričarada Linklejtera u animaciju kada je producirao nagrađivani dugometražni film Waking Life (Budan život). Nastavio je sa filmom Filipa K. Dika Replikant, u kojem igraju Kijanu Rivs i Robert Dauni Džunior. Zatim je režirao Američkog princa, film na tragu Skorsezeovog dokumentarca Američki dečak (1978). Godine 2010. Tomi je režirao transmedijski projekat Collapsus, koji je nominovan za Emmy nagradu i nagrađen na SXSW filmskom festivalu za najbolje interaktivno ostvarenje. Nedavno je, zajedno sa Femke Volting i Brunom Feliksom, osnovao novu kreativnu producentsku kuću u Los Anđelesu, „SubLA“, za razvoj i produkciju dugometražnih i interaktivnih filmova koji istražuju nove forme storytelling-a – spajajući tradicionalne sa najsavremenijim medijima.

Festivali i nagrade
International Digital Emmy Award 2015
Prix Europa za najbolje onlajn ostvarenje u 2014. godini
Dve nagrade na Tous Ecrans festivalu u Ženevi za najbolju međunarodnu transmedijsku produkciju 2014.
Guild Award koju dodeljuju holandski reditelji za najbolju interaktivnu produkciju
New York FF 2014
Berlin 2014

Reč kritike
Uz elegantno korišćenje digitalne vizuelizacije, interaktivna verzija Poslednje otmice donosi jedinstven, informativn pogled koji nam otvara novu perspektivu na opasni svet somalijskih piratskih otmičara. Indiewire

Kontakt
Submarine Channel
Arie Biemondstraat 111
1054 PD Amsterdam
Holandija
Tel: +31 20 820 49 40
email: [email protected]

ENTER Poslednja otmica