Comments are off for this post

Posle 4. juna

Interaktivni veb dokumentarac

ENTER Posle 4. juna

Autor: Jiao Čen
Zemlja: Australija
Godina: 2014.
Jezik: engleski, mandarinski
Produkcija: Freehand i SBS Online

Sinopsis
Prošlo je tačno dvadeset pet godina od događaja koji su se 4. juna desili na trgu Tjenanmen u Pekingu. U to vreme izveštaji o ovom događaju su se drastično razlikovali: dok su kineski mediji 4. jun opisivali kao “puč” ili “konspiraciju”, zapadni su ga mediji nazivali “masakrom” ili “spontanim” događajem.
Na sajtu interaktivnog dokumentarca Posle 4. juna od vas će se tražiti da ove prelomne momente istorije istražite kroz višekanalne medijske izvore i šest originalnih dokumentaraca sa ljudima na čije su živote ovi događaji ostavili duboki trag. Vaša razmišljanja o tome kako se, posle dvadeset godina, svi mi širom sveta sećamo ovog istorijskog momenta, dodatno će geografski proširiti diskurs.

Autor
Jiao Čen je mladi kinesko-australijski producent koji živi u Sidneju, Australiji. Stekao je iskustvo učeći i radeći sa najdinamičnijim australijskim producentima. Kao nezavisni producent, producirao je nekoliko kratkih drama koje su se prikazivale na festivalima kao što je London Film Festival, Sydney Film Festival, LA Shortfest, Cinequest, Adelaide Film Festival i drugi. Uspeo je da proda originalne dokumentarne koncepte ABC i SBS televiziji. Njegova strast su dokumentarne priče koje imaju odjeka kod široke publike.

Festivali
IDFA Doc Lab 2014
SPA Awards 2014
Unaa Media Award 2014

Reč kritike
Da bi potpuno osvetlio istoriju državne cenzure, pripovedači nam moraju pokazati barem dve strane: pogled iznutra, sa tačke gledišta državnog aparata i pogled izvan njegovih zidina. Australijski SBS je iskoristio prednosti digitalnog pripovedanja i otkrio nam kaleidoskopsku perspektivu na proteste na trgu Tjenanmen koji su se odigrali 1989. godine. Communication Arts, Webpick of the week, 07/25/14.

Kontakt
[email protected]

ENTER Posle 4. juna