Comments are off for this post

Ponovo zajedno

Utorak, 11. novembar, 16:00, Muzej Jugoslovenske kinoteke, sala u Uzun Mirkovoj 1

PONOVO ZAJEDNO
(dok) r: Jun Haukeland Norveška/2011/72’
Jezici: srpski, albanski, engleski
Titl: srpski

Sinopsis
Filmu Ponovo zajedno (10 godina nakon rata) pre¬thodi dokumentarac Juna Haukelanda Pre nego što bombe padnu iz 1999. godine o grupi srpskih i al¬banskih studenata sa Kosova koji se te godine sas¬taju da razgovaraju o situaciji na Kosovu. Deset dana nakon tog sastanka NATO započinje bombardovanje Srbije i Kosova. Godine 2010. ista grupa, sada već ne studenata nego odraslih ljudi ponovo se sastaje. Raz¬like bivaju sve očitije što diskusija više odmiče. Da li bilo ko od njih može da se distancira od svega što je u međuvremenu iskusio, kako bi razgovor od pre deset godina mogao da bude nastavljen?

O reditelju
Jun Haukeland (rođen 1973) je pisac, dramaturg i reditelj. Studirao je istoriju na Univerzitetu u Oslu i Tiš školi umetnosti u Njujorku, pri Univerzitetu Nju¬jork. Karijeru je započeo kao novinar i voditelj doku¬mentarne emisije za mlade. Godine 2004. primio je nagradu za borbu za ljudska prava od Norveške vlade za dokumentarac Čovek koji je voleo Hogesund.

Reč kritike
„Film je posebno fascinirajući na ljudskom nivou – kako su učesnici u prošlosti patili, na koji način su postali zreliji i kako su njihovi odgovori na pitanja tokom vremena postali odmereniji. Dijalog otvara duboko potisnute traume koje su u pojedinim trenucima izuzetno dirljive.”
Ketrin Nilson Polard, Život u Nionu

Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma u Nionu, Visions du Reel, 2012.
Međunarogni festival dokumentarnog i kratkog filma u Prizrenu – DokuFest, 2012.

Distibucija
Free Zone Film Festival (FOND B92)
+381 11 3284534
[email protected]
www.freezonebelgrade.org