Comments are off for this post

Perverznjakov vodič kroz ideologiju

Perverznjakov vodič kroz ideologiju (dok.)
r. Sofi Fajns
Velika Britanija/Irska, 2012, 136’
jezik: engleski
titlovi: srpski

SINOPSIS
Rediteljka Sofi Fajns i super zvezda teorije kulture Slavoj Žižek su se prvo uhvatili u koštac sa filmovima, a sada koriste ono šta gledamo kako bi nam objasnili ono šta mislimo. Interpretirajući pokretne slike kako bi se predstavilo fantastično putovanje u san koji oblikuje naš zajednički sistem vrednosti i običaja, nastavak ovog filmskog eseja iznova filozofskog vunderkinda stavlja pred filmove, a ponekad i njega samog stavlja u njih.
Moje pesme, moji snovi; Ralje;Taksista i Mračni vitez su filmovi koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu koji veoma lako može da promeni način na koji razumete vaše omiljene filmove. Iako ste već pripremljeni na izazov, stimulaciju i šok, pre svega budite spremni na vrhunsku zabavu.

O REDITELJKI
Sofi Fajns je rođena u Safolku u Engleskoj, a studirala je na Čelsi koledžu za umetnost i dizajn na Univerzitetu umetnosti u Londonu. Radila je, za reditelja Pitera Grinaveja, kao menadžer za pronalaženje lokacija za snimanje pre nego što je počela da režira dugometražne dokumentarne filmove: Obnavljanje ulice Huver (2002), Perverznjakov vodič kroz filmove (2006) i Nad vašim gradovima trava raste (2010). Perverznjakov vodič kroz ideologiju (2012) je njen najnoviji dokumentarac.

FESTIVALI I NAGRADE
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2012
Međunarodni filmski festival u Roterdamu, 2013
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, 2013.

REČ KRITIKE
„Rok zvezda među intelektualcima Slavoj Žižek daje nam još jednu lekciju punu akcije o istoriji filma i marksističke dijalektike u filmu Perverznjakov vodič kroz ideologiju, fascinantnu i često smešnu demonstraciju neverovatno pronicljive sposobnosti ovog slovenačkog filozofa, da okrene naopačke, kako filmove tako i opšte prihvaćene ideje o njima.“, Džordan Mincer, Holivud Reporter

DISTRIBUCIJA
International Sales: Doc & Film International
+33 1 42 77 56 87
[email protected]

WEBSITE
www.thepervertsguide.com