Comments are off for this post

OPASNA DELA NA SLOBODNOJ ZONI!

Regionalni projekat Dokuvizija svoju četvrtu projekciju održaće danas u okviru festivala Slobodna Zona i tom prilikom u 20h u Domu omladine biće prikazan dokumentarni film Opasna dela, autorke Medelin Sekler.

Film Opasna dela vodi nas iza scene pozorišne trupe poznate po subverzivnom pristupu umetnosti koja svoje akcije sprovodi u Belorusiji, zemlji na čelu sa poslednjim evropskim diktatorom, Aleksandrom Lukašenkom. Radnja filma počinje 2010. godine i sastoji se od prokrijumčarenih i necenzurisanih snimaka koji daju jedinstven uvid u pokret otpora na ulicama Minska. Nakon projekcije će nam se na regionalnom Q&A uključiti Andrej Sanjikov, Lukašenkov protivnik koji je 2011. osuđen na pet godina zatvora i od tada živi u egzilu u Poljskoj!

Novosađani će imati priliku da pogledaju ovaj film u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine sa početkom u 20h, a na reportaru Slobodne Zone u Nišu naći će se film Klub u kojem se reditelj, Pablo Larain, posvećuje kritici katoličke crkve. Klub je crnohumorna priča o četiri sredovečna čoveka smeštena u „centru za pokajanje“ u mračnom i depresivnom priobalnom gradiću. Ubrzo saznajemo da je reč o sveštenicima, koji žive više po pravilima porodice Soprano, no matičnog Vatikana, kako je najreligioznije što čine – ispijanje crnog vina.

Treći dan festivala Slobodna Zona obeležili su vizuelno neodoljiv dokumentarni film Dugme od sedefa i dobitnik Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, igrano-dokumentarni film Taxi, čije su projekcije rasprodate.


Nakon projekcije filma Glumica Roberta Grina u Dvorani Kulturnog centra održani su treći Noćni razgovori. Moderatorka Noćnih ragovora bila je novinarka Olja Bećković koja je sa gošćama Brankom Šelić i Milicom Mihajlović govorila o izazovima sa kojima se suočava gotovo svaka glumica na putu između karijere i porodičnog života.

Film prati životnu dilemu glumice Brendi Bur poznatu po HBO seriji The Wire. Brendi je na neko vreme odustala od glumačkog posla ne bi li se posvetila porodičnom životu. Želja da se vrati glumi, da uskladi posao i brigu o deci donosi joj probleme sa kojima se ponekad teško nosi. Film nas navodi da se zapitamo da li se glumački posao razlikuje od bilo kog drugog, i da li zahteva odricanja koja se ne pojavljuju kao problem u drugim profesijama.

“Duboko sam uverena da ne postoje nepravedno zapostavljeni glumci, samo talentovani i netalentovani”, konstatovala je Olja Bećković i kroz osmeh rekla da je na vreme shvatila da glumački poziv nije pravi izbor za nju.

Gošće razgovora složile su se da bilo koja profesija kojom želiš uspešno da se baviš jeste pitanje sudbine, a ne izbora. Gluma je unutrašnja potreba da proživiš svet kroz sebe i to ovu profesiju čini jedinstvenom.

“Mi imamo divnu reč za profesiju – poziv, što pogotovo važi za glumu; nekako se osetiš pozvano. To je poziv na koji treba hrabro odgovoriti”, rekla je Milica Mihajlović.

Iako je gluma profesija u kojoj konstantno nastupaš pred javnošću, sasvim običan život glumca dešava se u bekstejdžu. Kao i druga zanimanja u Srbiji i gluma se suočava sa stalnim ponižavanjima i ekonomskim uslovljavanjima sa kojima glumci moraju da se bore na način na koji najbolje umeju.

„Kastinzi su postali stočna pijaca“, izjavila je Milica Mihajlović. Bez obizira na uspešnu biografiju, glumac praznih džepova prinuđen je da prihvati i „ulogu pomorandže“ u reklami, objasnila je Branka Šelić.

Ipak, bilo koji životni izazov ne čini se kao dovoljno dobar razlog da prestaneš da se baviš onim što voliš, složile su se gošće Noćnih razgovora.

“Ako si glumica ne možeš biti ništa drugo, odnosno možeš biti sve, pod uslovom da si glumica“, zaključila je Olja Bećković.

Poslednji Noćni razgovori počeće u 23h u Dvorani Kulturnog centra nakon projekcije dokumentarnog filma Kaži proleću da ne dolazi ove godine koji prati avganistansku vojnu jedinicu u oblasti Helmod. Gosti Noćnih razgovora, ratni reporter Aleksandar Vasović i psiholog dr Nebojša Petrović, govoriće o apsurdu rata i životu u kojem je umiranje svakodnevnica.

Vidimo se u Slobodnoj Zoni!