Comments are off for this post

O nasilju

Subota, 8.novembar, 21:00, Dvorana Kulturnog centra Beograda – Gost selektor Boris Buden

O nasilju
(dok) r: Goran Hugo Olson Švedska, SAD, Danska, 85′ 2014.
Jezici: engleski, francuski, makonde, portugalski
Titlovi: srpski engleski

Sinopsis
U vezi sa nasiljem je istovremeno dokumentarac sačinjen isključivo od arhivskog materijala koji pokriva najizazovnije trenutke u borbi za oslobođenje u Trećem svetu, kao i istraživanje mehanizma dekolonizacije kroz tekst Franca Fanona – Prezreni na svetu. Fanonova kultna knjiga, napisana pre više od pedeset godina, je i dalje ključni alat za razumevanje i rasvetljivanje neokolonijalizma koji se događa danas, kao i nasilja i reakcija protiv njega. Sredinom Hladnog rata, radikalni švedski dokumentaristi su se uputili da iz prve ruke obuhvate anti-imperijalisticke oslobodilačke pokrete u Africi. Sa snimcima na 16mm traci, nađenim u arhivu švedske televizije, reditelj Goran Hugo Olson se oslanja na iskustvo stečeno u izradi The Black Power Mixtape-a (Slobodna zona 2012) kako bi stvorio vizuelni narativ iz Afrike – prizore potere za slobodom, Hladnog rata i Švedske. Švedski reditelji (koji su učestvovali u prvobitnom snimanju materijala iz Afrike) sa svojim osećajem za solidarnost sa anti-imperijalističkom i socijalističkom borbom širom sveta, uspeli su da uhvate i slikovito predstave priče koje odjekuju i danas i mogu da promene i prodube naše poimanje globalizovanog sveta u kom živimo.

O reditelju
Prethodni film Gorana Huga Olsona, The Black Power Mixtape, osvojio je nagradu za najbolju dokumentarnu montažu na Sandens festivalu 2011. godine i postao veliki hit na festivalima širom sveta. 2012. godine je prikazan na festivalu Slobodna zona, oduševivši lokalnu publiku. Njegov raniji film koji se bave tematikom boje kože je Jesam li dovoljno crn za tebe? , dokumentarac rađen u saradnji sa umetnikom Bilijem Polom. Od 1999. Olson je član odbora kreativne platforme za mlade dokumentariste u Južnoafričkoj republici koja promoviše i obrazuje mlade autore socijalno angažovanih dokumentarnih filmova.

Reč kritike
„Slike afričke antikolonijalne borbe uz besnu, elokventnu prozu Franca Fanona (čitanu od strane Lorin Hil) pridodaju izazovnom, sukobljavajućem portretu zaboravljenog perioda revolucije.“ Salon

Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival Sandens – Sundance IFF, 2014.
Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2014.
Međunarodni filmski festival u Tel Avivu – DocAviv 2014.

Produkcija
Story AB
Stockholm, Schweden
+46 708 556477
[email protected]

Distribucija
Films Boutique
Berlin, Deutschland
+49 30 69537850
[email protected]

Zvanični vebsajt:
filmsboutique.com