O kampu angažovanog dokumentarnog filma 2020

U okviru projekta Naše razlike = naša snaga, koji je deo programa Slobodna Zona Junior, u toku 2020. i 2021. godine realizuju se kampovi društveno – angažovanog dokumentarnog filma za mlade iz cele Srbije uzrasta od 15 do 26 godina.

Kampovi su namenjeni mladim ljudima koji kroz snimanje angažovanog dokumentarnog filma žele da istraže aktuelne društvene teme koje se tiču kulturne različitosti, akulturacije, etničke diskriminacije, vrednosti jednakosti, te prihvatanja drugog i drugačijeg.

Interesovanje za učešće u kampovima bilo je veoma veliko i na konkurs se prijavilo se više od 150 mladih iz svih krajeva Srbije, a selekciona komisija je na osnovu autentičnosti i originalnosti ideje za dokumentarni film, koju su kandidati priložili u prijavi, odabrala po 15 polaznika u dve starosne grupe – mlađu od 15 do 19 i stariju od 20 do 26 godina.

Polaznici kampa u starijoj grupi su: Vanja Čečen (Beograd), Irena Antin (Lukićevo), Iva Ižak (Sombor), Indira Ristovski (Beč), Jovana Tadić (Novi Sad), Jana Toman (Boljevci), Katarina Jug (Novi Sad), Milica Rauški (Zrenjanin), Mia Hanna (Beograd), Milica Ivanović (Prokuplje), Nandor Šoš (Subotica), Nebojša Resanović (Sremska Mitrovica), Sanja Đorđević (Požarevac),Teodora Jovanović (Leskovac) i Petar Vasiljević (Kragujevac).

Odabrani polaznici u mlađoj grupi su: Aleksandar Branković (Aradac, Zrenjanin), Adem Tutić (Novi Pazar), Barbara Pinter (Gornji Milanovac), Dorotej-Dado Arnold (Beograd), David Pilipović (Beograd), Iva Vujović (Beograd), Jelena Zrnić (Beograd), Lena Trifunović (Beograd), Ljubica Mitić (Vranje), Milja Marinković (Leskovac), Milica Nikolov (Novi Pazar), Marina Todić (Kucura, Vrbas), Tamara Zelenak (Aradac, Zrenjanin) i Filip Mihajlović (Vlasotince).

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije usled pandemije virusa korona, prvi deo kampa za stariju grupu biće održan u vidu online predavanja, od 16. do 25. avgusta za stariju grupu polaznika, odnosno za mlađu od 17. do 26. avgusta. Praktičan deo kampa i vežbe biće realizovani od 17. do 22. septembra na Divčibarama, dok je u januaru 2021. planirana organizacija poslednjeg,  sedmodnevnog trećeg dela kampa.

Profesionalci iz sveta filma, između ostalog, upoznaće polaznike sa različitim aspektima snimanja dokumentarnog filma: pisanjem scenarija, režijom, montažom, kamerom, snimanjem i dizajnom zvuka.

Kroz razmenu ideja i saznanja, u kontaktu sa stručnjacima iz različitih polja filmske prakse, aktivistima za ljudska prava, te akterima u socijalnoj i kulturnoj politici, polaznici će se upoznati ne samo sa zanatskim aspektom kreiranja dokumentarnog filma, već će  sagledati i promišljati širi kontekst u kome njihovi filmovi tek treba da nastanu.

Učesnici i učesnice će imati priliku i da snime dokumentarne kratkometražne filmove koji će biti prikazani 2021. godine na Filmskom festivalu Slobodna zona, ali i na 60 posebno organizovanih projekcija u 40 mesta širom Srbije. Ovi filmski događaji biće organizovani kao deo šire kampanje za podizanje svesti o važnosti negovanja kulturne  različitosti.

Učešće u kampu je potpuno besplatno, a sve troškove ishrane, smeštaja i prevoza tokom fizičkih susreta  snose organizatori kampa.

Projekat Naše razlike su naša snaga, sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna Zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbijia sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.