Comments are off for this post

NOĆNI RAZGOVORI: OTVORENE RANE

DA LI SU RATOVI GOTOVI?

Ova tema inspirisana je dokumentarnim filmom Život od milijun dolara, koji govori o borbi građana za univerzalne vrednosti, borbi u kojoj država ne čini ništa ili ne čini dovoljno da da pomogne svojim građanima. Gosti Noćnih razgovora su ujedno i roditelji čija je priča dokumentovana filmom Život od milijun dolara Đana Atanasovski Šitum i Ivica Šitum. Pored njih, učesnicii razgovora bili su reditelj filma Robert Tomić Zuber i novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević. Razgovori su započeti emotivnim osvrtom roditelja na situaciju u kojoj se trenutno nalaze, a to je  da i posle snimljenog filma nema pomaka na putu ka  uspostavljanju pravednosti. Postavljeno je pitanje transparentnosti: Gde završava novac uplaćen na fondove humanitarnih neprofitnih organizacija? Robert Zuber osvrnuo se na političku situaciju  u Hrvatskoj i u drugim članicama Evropske Unije, komentarišući da njihov položaj, iako nalaže, ne garantuje očuvanje ljudskih prava. Podstaknut ovom problematikom, reditelj je snimio film kojim želi kako kaže, da samo žulja u cipeli „onih“ i više od toga ne može. Na Robertove konstatacije, nadovezala se Jovana izjavljujući da se i u Srbiji situacija mnogo ne razlikuje kada je reč o fondovima za skupljanje novca za pomoć oboleloj deci.

Diskusija se dotakla i načina na koji su društvene mreže i tabloidli uključeni u čitav tok događaja. Jovana Gligorijević iznela je predlog da uvredljive komentare treba cenzurisati.

Noćni razgovori završeni su dilemom da li će ovaj film pokrenuti promene i sa željom da ga pogleda što veći broj ljudi, kako u Hrvatskoj tako i u celom regionu.