No comments yet

NOĆNI RAZGOVORI: OBRAZOVANJE BEZ KOMPROMISA

Stigli smo skoro i do same završnice Slobodne Zone, a poslednji Noćni razgovor vodio se na temu „Obrazovanje bez kompromisa“.

Polaznica za razgovor bio je prethodno emitovani film „Škola za buntovnike“, nemačkog reditelja Aleksandra Klajdera. Ivan Milenković ovoga puta razgovarao je sa Anom Kolarić prof. Filološkog fakulteta i sa dvoje srednjoškolaca članova žirija Slobodne Zone – Mihailom Živanovićem i Anom Stojmenović. Treći u nizu Noćnih razgovora poprimio je drugačiju notu u odnosu na prethodne s obzirom na to da je Ani Kolarić ostavljeno prostora da napravi uvod o pitanjima koja film pokreće  i koja su u uskoj vezi sa opštim pitanjima vezanim za obrazovanje.

Govoreći iz pozicije progresivnog edukatora dotakla se sledećih problema:

  • Jesu li škole politički prostori?
  • Šta je cilj obrazovanja?
  • Šta je legitimno znanje?
  • Kako se prenosi i kako se preispituje?

Ali i kakva je uloga profesora  izvan i unutar učionice. Ono što se do kraja provlačilo kao centralna tema filma, ali i Razgovora,  jeste propisivanje „ prihvatljivih“ načina ponašanja u okviru obrazovnih institucija. U filmu „Škola za buntovnike“  praktikuje se ono što profesorka prepoznaje kao kritičku pedagogiju.

Ovaj tip pedagogije stoji u kontrastu s tradicionalnom pedagogijom, želeći da utiče na promenu postojećeg stanja i zahtevajući od đaka vođenje dijaloga i razvijanje kritiče svesti.

„Ispiti i ocene u formalnom obrazovanju služe kao nagrada i kazna, ali ovde đaci moraju da nađu unutrašnju motivaciju za svoj rad“, zaključila je Ana.

Onda se uključio i mlađi sagovornik Mihailo Živanović sa podatkom da se naš način obrazovanja nije menjao još od industrijskog doba kada su se deca obrazovala da budu manuelni radnici i poslušni građani. Njegova vršnjakinja Ana složila se sa tim i podelila svoje zapažanje sa nama. Ona je tek nedavno postala svesna automatizovane prakse ustajanja i sedanja kada profesor uđe u učionicu. Ovom pričom indirektno su postavljena složena pitanja: koji su obrasci ponašanja kojima nas škole uče i gde je u svemu tome sloboda?

Noćni razgovori i film završeni su u duhu ovogodišnjeg festivala filozofskim zaključkom – apsolutna sloboda podrazumeva i zahteva i apsolutnu odgovornost.

Autorke teksta su: Emilija Bošković, Viktorija Ćosić, Vanja Seničić i Aleksandra Knežević

Post a comment