Comments are off for this post

Nedelja u Slobodnoj Zoni u znaku rasprodatih projekcija!

Novi domaći film Ivana Jovića Zaveštanje, sinoć je premijerno prikazan u okviru regionalnog programa festivala  Slobodna Zona. Reč je o kapitalnom dokumentarnom projektu u kome stotine preživelih logoraša i logorašica svedoči o Holokaustu počinjenom tokom Drugog svetskog rata u  Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Za ovaj svojevrsni filmski spomenik žrtvama Jasenovca tražila se karta više, a nakon projekcije, deo protagonista Jovićevog filma poklonio se prepunoj sali Doma omladine, te je ovaj momenat okarakterisan za jedan od najemotivnijih tokom festivala.

Požar na moru po drugi put je rasprodat, a Beskrajna poezija očekivano je ispunila Dvoranu Kulturnog centra do poslednjeg mesta.

Četvrtog dana festivala publika je imala prilike da uplovi u magičan, poetski i groteskni svet Alehandra Hodorovskog, kroz njegovo autobiografsko delo Beskrajna pozija. Pored filma Neruda, koji je otvorio festival, ovaj film osvetlio je jednog drugog pesnika, kao i jednu drugu stranu čileanske istorije i osećanja sveta.  Hodorovski progovara o sopstvenom životu dirljivim i vizuelno upečatljivim jezikom, dopirući i do gledalaca koji se prvi put susreću sa njegovim stvaralaštvom. Ovaj film oslobađa, kako samog autora u mladosti, tako i svakog pojedinca, da shvati da život dobija smisao jedino ako se živi.

Nakon  projekcije filma Treći hrvatskog režisera Arsena Oremovića u Dvorani Kulturnog centra Beograda održani su još jedni Noćni razgovori. Gosti urednika Ivana Milenkovića bili su reditelj Arsen Oremović, novinar i pisac Viktor Ivančić, novinar Slobodan Georgiev i Ksenija Radovanović iz Ministarstva prostora i Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Po rečima moderatora Ivana Milenkovića, kada se narodi bivše Jugoslavije nađu u istoj prostoriji, prvo se diskutuje o tome kod koga je gore. Georgiev ističe da je u Srbiji stanje dramatičnije nego u Hrvatskoj navodeći da su fudbalske tribine već 25 godina predmet čiste političke instrumentalizacije dodajući da je to jasan pokazatelj slabosti demokratskih institucija. Po njegovom mišljenju se sa huliganstvom ne može izaći na kraj, jer se navijači percipiraju kao „čuvari nacionalizma” i iz tog razloga se nikada ne osuđuje vređanje protivnika. Viktor Ivančić j podsetio na incident na prošlogodišnjoj utakmici Hrvatske i Italije i dodao da nije zabrinut zbog tog čina koji ocenjuje kao čist aktivizam koji za cilj ima da se nanese što veća šteta Hrvatskom nogometnom savezu, a time i državnoj upravi.

U ponedeljak nas na repertoaru Slobodne Zone očekuju ponovne projekcije filmova Čujte i počujte, Sing street i Pod suncem koji su već izazvali ogromno interesovanje publike. Nakon filma Ukleti, sirijske režiserke Live Jazji održaće se i poslednji u nizu Noćni razgovori u okviru dvanaestog izdanja Filmskog festivala Slobodna Zona. Gosti će pokušati da kažu šta je ostalo u Siriji i ko je ostao tamo. Kako je Sirija uopšte mogla da se dogodi i da li ta uništena zemlja ima ikakvu šansu u nekoj budućnosti?