Comments are off for this post

Ne ostavljaj me

Nedelja, 9. novembar, 17:00, Dvorana Kulturnog centra Beograd
Utorak, 11. novembar, 19:00, Niški Kulturni centar, Niš
Sreda, 12. novembar, 18:00, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Ne ostavljaj me
(dok) r: Sabin Lub Baker, Nils van Koeverden, Belgija, Holandija, 106′ 2013.
Jezici: francuski, flamanski
Titlovi: engleski, srpski

Sinopsis
Tragikomična oda posvećena neuspehu i smeštena u selo na ivici Belgije. Bob (Flamanac) i Marsel (Valonac) dele samoću, neobičan smisao za humor i žeđ za alkoholom. Bob je penzionisani stočar koji voli svoju slobodu i šumu, dok Marsel pokušava da održi kontakt sa porodicom koji gubi. Vreme sporo prolazi u valonskoj provinciji. Na sreću, tu su drva za cepanje i lepljivi papir za muve koji mora da se menja, kao i povremeni odlasci kod zubara. Ostalo vreme provedeno je u opijanju. Prijatelji su se dogovorili da je samoubistvo najbolji izlaz iz beznadežne situacije, u slučaju da postane gore nego što već jeste. U tom slučaju, odabrali su savršeno mesto za izvršenje – ispod Bobovog drveta zivota.

O rediteljima
Nils van Koeverden, rođen je 1984. u Holandiji, gde je diplomirao na Holandskoj filmskoj i televizijskoj akademiji u Amsterdamu. Njegov film Lukomir – Six Months Off (2010) o izolovanom planinskom selu u Bosni i Hercegovini dobio je VPRO (bivsa Joris Ivens nagrada) nagradu za najbolji diplomski dokumentarni film na festivalu IDFA u Amsterdamu.
Sabin Lub Baker je rođena 1978. u Holandiji, a studirala je u Brazilu i Holandiji. Dok je studirala političke nauke postala je zainteresovana za Bliski istok. Nakon diplomiranja snimila je svoj prvi dugometražni dokumentarni film Shout! 2010. koji je nastao u Siriji i na Golanskoj visoravni. Ko-reditelj filma bila je Ester Guld. U filmografiju Sabin Lub Baker se ubrajaju i tri pedesetominutna dokumentarca rađena za holandski nacionalni dokumentarni program.

Reč kritike
“Da je Džim Džarmuš odlučio da pravi film o dva prijatelja alkoholičara u šumi, verovatno bi izgledao slično holandskom dokumentarcu Ne ostavljaj me.“ Erik Kon, Indivajer

Festivali i nagrade
Najbolja montaža u kategoriji dokumentarnog filma, Međunarodni filmski festival u Njujorku – Tribeca, 2014.
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA 2014.
Međunarodni filmski festival u Torontu – Hot Docs, 2014.

Produkcija:
Pieter van Huystee Film

Distirbucija
Delta video
Jove Ilića, 104,
11 000 Beograd
Email: [email protected]

Zvanični vebsajt:
www.pvhfilm.nl