Comments are off for this post

Nagradu publike osvojio film „Lunchbox“

Pobednički film etog izdanja filmskog festivla Slobodna zona, prema glasovima publike je film „Lunchbox“, dirljivo ostvarenje reditelja Riteša Batre u kome mala zabuna izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

Kako su gledaoci Slobodne zone glasali na drugom mestu je „Short terms 12“, američkog reditelja Destina Kretona, zatim „Dobre vibracije“, rediteljskog dvojca Lise Baroš De Sa i Glena Lejburna, četvrto mesto je zauzeo film „Gangster te voli“ reditelja Nebojše Slijepčevića, dok je peto mesto je pripalo filmu „Duh 45-te“, filmsko ostvarenje čuvenog britanskog reditelja Kena Louča.

Filmski festival Slobodna zona, koji se ove godine održao u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, posetilo je preko 17.000 gledalaca. Festival u Beogradu pred punom salom Dvorane Kulturnog centra zatvoren je filmom „Vožnja sa Molijerom“ Filipa Le Gaj, a pre same projekcije direktor i selektor Rajko Petrović i selektorka Branka Pavlović zahvalili su se donatorima, prijateljima, volonterima, kao i timu Slobodne zone na najboljem festivalu do sada.

Na festivalu na kome je prikazano 48 igranih i dokumentarnih filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama, najveću posećenost zabeležili su filmovi „Perverznjakov vodič kroz ideologiju“ (rasprodate su četiri projekcije), „Lunchbox“, „Dobre vibracije“, „Sutra“, „Prekinuti krug“, „Short terms 12“, „Duh 45-te“, „Gangster te voli“ i „ojke zmajevi“.

Veliko interesovanje i posećenost izazvali su i Noćni razgovori, ove godine po drugi put organizovani kao prateći program festivala, koji se odvijao svake večeri od 8. do 10. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Moderator Noćnih razgovora bio je Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda. Pored Noćnih razgovora, veliko interesovanje publike je privuklo i Hodničko Pesničenje na Slobodnoj zoni. Učesnici i učesnice Pesničenja bili/e su: Zoe Gudović, Višnja Janošević, Mileta Mijatović, Dragoslava Barzut, Milan Milošević, Jelena Anđelovski, hor Proba, Ex Miša, Buzukije Dunavski, autorke i autori sa festivala Slobodna zona, pesnici-namernici i pesnice-namernice.

Festival su podržali Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Rekonstrukcija Ženski Fond, Francuski institut i Evropska kulturna fondacija. Program Izvan zidova podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije u okviru programa „Borba protiv diskriminacije i unapređenja položaja osetljivih kategorija stanovništva“.

Hvala svima koji su bili ili se osećaju delom Slobodne zone!