Filmski festival Slobodna Zona dodeljuje nagrade za:

  • Najbolji angažovani film u međunarodnoj konkurenciji
  • Najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji
  • Nagradu Human Rights u regionalnoj selekciji
  • Najbolji film u okviru selekcije 14+
  • Nagradu publike

MEĐUNARODNI ŽIRI

SIMONA NOBILE
Simona Nobile radi kao saradnik na scenarijima, kao scenarsta i instruktor u italijanskim i međunarodnim produkcijskim kompanijama, u evropskim obrazovnim programima i fondovima
finansiranim od strane EU. Takođe je spoljni saradnik za Euroimages, MEDIA programe Kreativne
Evrope i član je selekcione komisije italijanskog nacionalnog fonda MIBACT. Urednik je u
međunarodnim koprodukcijama, regrutovala je nekolicinu evropskih talenata i učestvovala je u
razvoju njihovih dugometražnih projekata.

JELENA ANGELOVSKI
Jelena Angelovski završila je glumu na Akademiji umetnosti i MA na Fakultetu političkih nauka
sa fokusom na politikama razlika. Poslednjih petnaest godina  radi  u kreativnim industrijama,
dok je u oblasti filma posvećena radu na realizaciji nezavisnih ostvarenja. 2016. producirala je
svoj debitanski film “Vetar” Tamare Drakulić, prikazanog na festivalima u Torinu, Geteborgu,
Buenos Airesu. Trenutno radi na produkciji brojnih dokumentranih i igranih filmova iz regiona.
Od 2017. radi na poziciji producenta u Digitalkraftu.

VLADAN PETKOVIĆ
Vladan Petković, rođen u Beogradu 1978.godine, je novinar, filmski kritičar, festivalski selektor, prevodilac i predavač. Takođe je dopisnik sa teritorije bivše Jugosavije za Screen International i Cineeuropu. Za mnoge časopise i vebsajtove redovno objavljuje vesti, recenzije, intervjue i analize marketa. Jedan je od selektora Cinema City filmskog festivala u Novom Sadu, Skopje filmskog festivala i Mostar filmskog festivala. Gostujući selektor i savetnik je na mnogobrojnim međunarodnim filmskim festivalima širom Evrope.


REGIONALNI ŽIRI

MATJAŽ IVANIŠIN
Matjaž Ivanišin, rođen 1981., je nezavisni umetnik – režiser. Njegovi kratkometražni filmovi nastali u
toku studija na Slovenačkoj nacionalnoj filmskoj školi, kao i dokumentarci koje je režirao nakon završetka studija 2007.godine, bili su prikazivani na filmskim festivalima širom sveta gde su osvojili i nekoliko nagrada.

ALEKSANDRA MILOVANOVIĆ
Dr Aleksandra Milovanović je docentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti. Montirala je dokumentarne filmove i serije: Druga strana svega (Turajlić 2017), Cinema Komunisto (Turajlić 2011), Vukovar, poslednji rez (Baljak 2006), Otmica (Markov 2003), Insajder (Stanković 2008– 2014, 45 epizoda). Objavila je knjigu Imaginarno polje filmske slike, čitanje i interpretacija (2011) i naučne radove: Protesti u Srbiji: Od dokumentarnih filmova do internet društvenih mreža (2017), Virtualna kultura i digitalna distribucija medijskih tekstova (2017), Moć i društvena odgovornost dokumentarnog filma: RTV Beograd 1990–1995 (2016), itd. Članica je NECS i DokSrbije – Udruženja dokumentarista Srbije.

MARKO GRBA SINGH
Marko Grba Singh je rođen 1988. godine u Beogradu, SFRJ. Trenutno je na doktorskim studijama filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Napravio je nekoliko muzičkih spotova za domaće pop i rok bendove. Njegovi kratki dokumentarci „Kasno smo se sreli“ i „Bledo“ imali su svetsku premijeru na festival Visions du Réel u Nionu u Švajcarskoj.
Njegov srednjemetražni igrani film „Abdul & Hamza“, koji se bavi sudbinom izbeglica na tlu Evrope, premijerno je prikazan na festivalu FID Marsej 2015. godine i dobio specijalnu nagradu žirija u konkurenciji debitantskih filmova. Početkom aprila 2016. godine, u okviru projekta Looking China, odlazi u Kinu i snima kratki dokumentarac „Stars of Gaomeigu“, za koji dobija nagradu za najinovatiniji kratki film na festivalu Visions du reel u Nionu, 2017. godine. Bio je član studentskog žirija na festivalu u San Sebastijanu 2016. godine. Živi i radi u Beogradu.
 


SREDNJOŠKOLSKI ŽIRI- PROGRAM 14+

 

Mihailo Živanović, rođen u Beogradu 1999. godine. Bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom, pisanjem I digitalnim umetnostima.

Ana Deljanin, rođena u Požarevcu 1998. godine. Bavi se fotografijom, filmskom i pozorišnom režijom, glumom, pisanjem. Njegov kratki dokumentarni film “Barili” biće prikazan na 12. filmskom festivalu Slobodna zona.

Nemanja Kozlina, rođen u Beogradu 2000. godine, bavi se fotografijom, voli da fotografiše koncerte i svirke i da volontira kao fotograf. Njegova fotografija „Vreme“ će biti izložena na Omladinskoj izložbi Ivanovo 2017.

Branislav Beković ima 17 godina i živi u Beogradu. Učenik je treće godine Farmaceutsko-fizioterapeutske škole smera farmaceutski tehničar.Veliki je ljubitelj filmova.

Đorđe Bakoč ima 17 godina i maturant je Osme beogradske gimnazije. Bavio se glumom duži broj godina i planira da upiše Fakultet političkih nauka, Smer za žurnalistiku.

Sergej Sokolov je rođen u Pirotu 1999. godine. Stvara i izvodi muziku u nekoliko alternativnih sastava i piše muzičku kritiku. Zaljubljenik je u umetnost i filozofiju.

Ana Stojmenović pohađa četvrti razred Druge ekonomske škole u Beogradu. Filmovi su za nju put u neke nove predele i svetove koji odrazom na platnu nju uče novim stvarima.