Comments are off for this post

Muškarača

Nedelja, 10. Novembar, 20:00
Niški kulturni centar
&
Sreda, 13. novembar, 20:00
Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Muškarača (igr.)
r. Selin Sijama
Francuska, 2011, 82’
jezik: francuski
titlovi: srpski, engleski

SINOPSIS

Definitivno ima nečeg dečačkog kod desetogodišnje Lore. Ona se nedavno preselila u novu sredinu sa roditeljima i svojom malom sestrom, Žanom. Leto je i sva druga deca iz komšiluka se igraju napolju – samo Lora je sama, jer ne zna nikoga svojih godina. Ali onda, jednog dana, ona upoznaje Lizu, ojčicu istih godina kao i ona. Lora dopušta da njena nova drugarica veruje da je ona dečak. Lora postaje Mikael, i čim je došlo do ove „transformacije“, ona počinje da se igra sa ostalom decom iz komšiluka. Kako vreme prolazi, Lorin odnos sa Lizom postaje sve bliskiji što dvosmislenost njene situacije čini još složenijom.

O REDITELJKI

Selin Sijama je francuska scenaristkinja i rediteljka. Iako veoma formalističko i karakteristično (naročito u njenom nedostatku dijaloga i veoma stilizovanim mise-en-scene), Sijamino filmsko stvaralaštvo, počevši od filma Lokvanji, u bliskom je odnosu sa osobinama snimanja prvog filma u Francuskoj, posebno sa svojim naglaskom na filmove o odrastanju koji se fokusiraju na adolescente ili preadolescente. Siama je, štaviše, veoma zainteresovana za fluidnosti roda i seksualnog identiteta kod ojaka tokom ovog perioda formiranja.

FESTIVALI I NAGRADE

Nagrada Tedi, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2011.
Nagrada Fipresci i Sinjis, Međunarodni festival nezavisnog filma u Buenos Airesu, 2012.
Najbolji film, Međunarodni LGBT filmski festival LGBT u San Francisku, 2011.

REČ KRITIKE

„Kao u njenom prethodnom filmu, “Lokvanji”, o tinejdžerkama koje otkrivaju svoju seksualnost, autorka i ovde pokazuje očigledan talenat za rad sa mladim glumcima, koji zahvaljujući samoj snazi svoje mladosti, na ekran donose prirodnu osećajnost.” Manola Dardžis, Njujork Tajms

DISTRIBUCIJA

Delta Video
+381 11 3989 099
[email protected]
www.deltavideo.rs