MEDIA desk radionice

Mesto održavanja: Kinoteka, Multimedijalna sala, II sprat   prijavi se


I moje misto ima svoje kino

Kino Mediteran: I moje misto ima svoje kino!

Radionicu vode: Alen Munitić, umetnički direktor, Goran Akrap, izvršni direktor i Ivana Jadrić, voditeljka distribucije i koordinatorka programa – Festival mediteranskog filma Split

Vreme: Petak, 9. novembar u 17č

Kino Mediteran je projekat revitalizacije bioskopa u malim ostrvskim i obalnim gradovima u Dalmaciji. Nastao je iz Festivala mediteranskog filma Split kao putujući bioskop, a kroz 6 godina postojanja pretvorio se u celogodišnju mrežu bioskopa koja danas broji 26 gradova i više od 30.000 posetilaca godišnje. Zahvaljujući tolikom broju vlastitih bioskopa, Kino Mediteran je postalo i distributer nezavisnih europskih filmova, prvo hrvatski a zatim i regionalni.
Kako je nastala ideja ovog projekta? Kako je uspješno digitalizovano 13 bioskopa? Kako funkcioniše saradnja između Kina Mediteran i lokalnih vlasti? Kako su među publikom razvili veliki interes za nekomercijalnim filmovima i koja je strategija njihovog distribucijskog modela? Na sva pitanja odgovoriće ekipa Kina Mediteran.


Pravni izazovi istraživačkog novinarstva u filmskom i tv dokumentarizmu

Radionicu vode: Tomislav Pulić i Robert Tomić Zuber

Vreme: Subota, 10. novembar u 13č

U današnjem vremenu u kojem je za plasman autorskih priča dostupno više raznovrsnih platformi nego ikad pre (štampa, radio, TV, internet portali, društvene mreže…), kroz primere ilustrovane videoisečcima biće analizirani svi izazovi s kojima se susreće istraživačko dokumentarističko novinarstvo, a poseban naglasak biće stavljen na filmske i televizijske current affair filmove.


Beskonačni fudbal u godini Mundijala

Razgovor sa protagonistom (Laurentiu Ginghină) – tvorcem istoimene ideje

Moderator: Ivan Lončarević, fudbalski komentator i radio voditelj

Vreme: Subota, 10. novembar u 15.30č.

U trenucima kada sećanje na svetsko prvenstvo još uvek ne jenjava, okrećemo se novim, revolucionarnim fudbalskim idejama. Kroz energične osvrtne i amatera i stučnjaka, ovaj panel baviće se fudbalom na uzbudljiv i nesvakidašnji način. Čuveni rumunski reditelj Korneliu Porumboiu donosi nam duhovit i inventivan dokumentarac koji ni jednog ljubitelja fudbala neće ostaviti ravnodušnim, a njegov junak Laurenciu će nam dočarati kako je ideju Novog fudbala sproveo u delo i kroz uspešno odigrane utakmice dokazao da je o tome vredno diskutovati.