Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1, Multimedijalna sala, II sprat

5. novembar u 17h

Peter Kinoy – SAD

Editing Human Rights Films

Montaža filmova o ljudskim pravima

Peter Kinoy je američki dokumentarista i montažer, ko-autor  Guatemalske Trilogije rediteljke Pamele Yates koju će publika Slobodne zone moći da pogleda u Art bioskopu Kolarac 4. novembra. Tokom tridesetogodišnje karijere razvio je jedinstven pristup vizuelnom pričanju, koji kombinuje duboku empatiju za ljudsku situaciju, sa željom da kroz angažovani film usmeri i obrazuje mlade generacije. Peter Kinoy je izuzetan predavač i u okviru Master Class-a upoznaće publiku sa angažovanim pristupom filmu i modelu producentske kuće Skylight u radu sa mladim ljudima. Predavanje će biti interaktivno i orijentisano na dijalog sa polaznicima.

Peter Kinoy je producent i montažer filma When the Mountains Tremble, filmu  o revolucionarnom pokretu u Gvatemali, koji je na prvom filmskom festivalu Sundance osvojio specijalnu nagradu žirija.

Napisao je i dokumentarni film Witness to Apartheid iz 1986. godine, koji je nominovan za Oskara, zajedno s producentom i rediteljem filma Sharon I. Sopherom.

Šta je Gvatemalska Triologija?

Guatemalska Triologija, rediteljke Pamele Yates, bavi se pričom guatemalskog otpora iz majanske perspektive. Autohtoni narodi širom Amerike godinama su bili primer dugoročnog hrabrog i strateškog otpora. Ove godine, publika Slobodne zone imaće priliku da u celini odgleda čitavu sagu o njihovoj borbi, sastavljenu od 3 filma: Kad planine zadrhte, Granito, 500 godina.

Prikazivanje Trilogije predviđeno je za subotu 4. Novembra sa početkom u 15:30 u Art bioskopu Kolarac. U kratkim pauzama izmedju filmova, on će publiku voditi kroz Gvatemalsku trilogiju i zatim odgovarati na pitanja gledalaca posle trećeg filma.

Prijavite se OVDE.