Master klas: Denis Kote

Dokufikcija: dekonstrukcija jedne metodologije

9. novembar u 17.00 časova
(Nakon projekcije filma Vilkoks)


Dvorana kulturnog centra Beograda

Master klas vodi: Dragan Dimčić, magistar i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Denis Kote jedan je od najznačajnijih kanadskih reditelja nove generacije. Karijeru je započeo kao filmski kritičar i reditelj kratkih filmova. Iako je poznat po radu sa skromnijim budžetima, uspeva da ostvari visok kvalitet i uspehe na najvećim svetskim festivalima. Njegov debitantski film Drifting States osvojio je Zlatnog leoparda u Lokarnu 2005. godine.

Ovu godinu obeležio je ostvarenjima Antologija gradova koji nestaju (Berlinale) i Vilkoks (Lokarno) zavredivši pažnju i kritike i publike. Dosledan svom istraživačkom duhu, Denis je napravio dva veoma različita filma, ali sa prepoznatljivim autorskim pečatom. Podsetio nas je na njegovo slično dostignuće od pre 10 godina, kada je u Kanu premijerno prikazan film Otpad, a godinu dana kasnije i njegov najcenjeniji film Karling, za koji je osvojio nagradu za najbolju režiju u Lokarnu. To nas je i inspirisalo da ovu selekciju sastavimo upravo od ova četiri filma koja predstavljaju njegova dva osnovna pristupa filmu – Dokufikcija (Vilkoks i Otpad) i „pomerena“ fikcija (Antologija gradova koji nestaju i Karling).

Hladna kanadska predgrađa, ljudi sa margina, ekscentrici i depresivci, nesvakidašnji odnosi i situacije provlače se godinama kroz filmove ovog cenjenog reditelja koji sa svakim novim filmom ide još dalje u istraživanju ljudske psihe i duše, eksperimentiše u dramaturškom, žanrovskom i formalnom smislu stvarajući jake filmove hrabrih političkih stavova.

Između Otpada (2009) i Vilkoksa (2019) snimio je sedam dugometražnih filmova, igranih i dokumentarnih, ne odustajući od poigravanja sa formom i stilom. Šta se promenilo u tih 10 godina? Kako praviti autorski film i opstati u industriji a kako praviti autsajderski film i preživeti izvan industrije? Ova četiri filma otvaraju ova i slična pitanja, ali i sami daju odgovore, a publika će moći da čuje i više na master klasu Denisa Kotea pod nazivom Dokufikcija: dekonstrukcija jedne metodologije koji će voditi Dragan Dimčić, magistar i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku i besplatno je za sve koji se prijave.

Ukoliko želite da prisustvujete predavanju, neophodno je prijavljivanje putem online formulara.

Dobrodošli!