MARGUERITE DURAS & JEAN-LUC GODARD: DIJALOZI


Petak, 8. novembar u 18č
Bar Sprat, Cetinjska 15


Učesnici:
Petar Milat (izdavač MAMA Zagreb), Dina Pokrajac (urednica izdanja) i Milica Vinaver Ković (docentkinja, Filološki fakultet u Beogradu).

Tri dijaloga između Marguerite Duras i Jean-Luca Godarda sabrana u ovoj knjizi predstavljaju razgovor započet u 1979. [prvi dijalog, povodom snimanja Godardova filma Spašavaj tko može (život)], nastavljen u 1980. (drugi dijalog, u vezi filmskog projekta o incestu) i koji se završava 1987. godine (treći dijalog za televizijsku emisiju Océaniques). Između spisateljice i redatelja, radi se ujedno o suštinskom odnosu i vremenski određenom susretu. Godard, u jednom intervjuu iz 1997. godine kaže da je Duras poznavao “dvije ili tri godine”, u izrazu koji podsjeća na naslov njegova filma, Dvije ili tri stvari koje znam o njoj. Oni se susreću nekoliko godina i razgovaraju o “dvije ili tri stvari” koje im pomažu u razmišljanju: njihov se drugi susret događa nakon što su oboje objavili zbornike svojih razmišljanja o filmu, Duras Zelene oči, Godard Uvod u istinsku povijest filma.

Izdavači: Bijeli val/Subversive Festival i Multimedijalni institut // 2019. // broj strana 132 // prijevod: Zlatko Wurzberg

* PDF knjiga