Comments are off for this post

Mama Evropa

Nedelja, 10. novembar, 19:00
Dvorana Kulturnog centra Beograda

Mama Evropa (dok.)
r. Petra Seliškar
Slovenija/Makedonija/Hrvatska, 2013, 90’
jezik: slovenački, makedonski i engleski
titlovi: srpski, engleski

SINOPSIS

Mama Evropa prikazuje kontinent Evrope kroz oči šestogodišnje ojčice Tere. Ona je  rođena na Balkanu, ali su je otac koji je kubansko-makedonskog porekla i majka Slovenka vaspitavali da bude državljanka sveta. Ipak, mala Tera brzo shvata granice. Sa svojim roditeljima odlazi na putovanje po bivšoj Jugoslaviji i susrećući se sa brojnim živopisnim likovima sa interesantnim pričama, objašnjava svoje nevine, ali pametne i već izgrađene stavove o kontinetu koji nije toliko ujedinjen koliko se predstavlja. Pogledajte Evropu očima ove ojčice: veoma lako vam se može dogoditi da će vam promeniti već ustaljeno mišljenje o tome gde živite.

O REDITELJKI

Petra Seliškar se rodila 1978. godine u Ljubljani. Njena prva strast bilo je pozorište, zbog čega se i pridružila lutkarskom pozorištu i školi Gils Kodum. Po završetku srednje škole, odlazi u Holandiju na studije režije na Akademiji za film i televiziju, gde završava osnovne studije. Kasnije upisuje postdiplomske studije režije i produkcije u Šefildu. Godine 2003. osniva produkcijsku kuću Petra Pan koja se prvenstveno bavi produkcijom i distribucijom dokumentarnih filmova. Živi i radi u Ljubljani, Skoplju i širom Evrope. Ponosna je majka sedmogodišnje ojčice Tare.

FESTIVALI I NAGRADE

Međunarodni filmski festival u Sarajevu, 2013.
Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma u Prizrenu – DokuFest, 2013.
Međunarodni filmski festival u Skoplju – MakeDox, 2013. 

IZJAVA REDITELJKE

„Oduvek sam želela da napravim film o našem životu kroz vizuru granica. Posmatrajući moju ćerku i pričajući s njom, otkrila sam ključ kako da napravim film, a da pri tom izbegnem balkanske frustracije – to bi bila još jedna bajka.“

DISTRIBUCIJA

Restart
+385 (0) 1 557 38 60
[email protected]
www.restarted.hr

WEBSITE

mamaeuropa.info