Comments are off for this post

London regrutuje – tajni rat protiv aparthejda

Eksperimentalni veb dokumentarac

ENTER London regruits – The secret war against apartheid

Autor: Lea Boromeo, Ketrin Raund, Žilbert Sinot
Zemlja: Velika Britanija
Godina: 2015.
Jezik: engleski
Produkcija: Disobedient Films

Sinopsis
Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka u borbi protiv aparthejda pojavili su se lideri poput Nelsona Mendele, koji su zatvarani ili ubijani zbog otpora koji su pružali rasističkom režimu. To je podstaklo specijalno regrutovane mlade ljude iz Londona da krenu za Južnu Afriku u tajnu misiju solidarnosti, zbog koje su neki završili kao politički zatvorenici. Ovi tajni napori podrazumevali su različite akcije – od slanja pisama do šverca oružja i aktiviranja eksplozivnih flajera u kvartovima gde su se posle posla okupljali tamnoputi Južnoafrikanci.
Naručen od strane „Viktorija i Albert muzeja“ za izložbu Disobedient Objects (Neposlušni objekti), London regrutuje predstavlja eksperimentalni i interaktivni dokumentarac koji govori o nepoznatim deonicama tog dugog puta ka slobodi.

Autori
Lia Boromeo je britanska aktivistkinja, novinarka i rediteljka koja živi u Londonu. Poznata je prvenstveno po dokumentovanju društvenih tema. Lia piše redovnu kolumnu za „Gardijan“ o održivom razvoju i etici. Režirala je seriju kratkih filmova o aktivizmu u umetnosti za Channel 4. Režirala je i dokumentarac The Cotton Film: Dirty White Gold (Pamučni film: prljavo belo zlato), čija premijera tek predstoji.
Ketrin Raund je producentkinja i rediteljka koja iza sebe ima preko trinaest godina iskustva i rada na televiziji. Njeni filmovi pokrivaju najrazličitije teme, od toga kako doniranje organa može uticati na nečiji život do toga kako sport može promeniti živote ili rijalitija o roditeljstvu. Režirala je filmove za BBC, Channel 4, ITV, Five i Discovery.

Gilbert je umetnik, interaktivni dizajner i kreativni programer. Radi takođe kao VJ i režira muzičke video spotove. Zajedno sa Liom Boromeo i Ketrin Raund osnovao je Disobedient Films.

Festivali
Sheffield Doc / Fest 2015

Kontakt
Disobedient Films
Old Limehouse Town Hall
646 Comercial Road
London E147HA

ENTER London regruits – The secret war against apartheid