Comments are off for this post

Ksenija, Isidora i Mia objavljuju rezultate glasanja u Srbiji za Nagradu mlade publike EFA

Najznačajniji evropski filmski događaj za mlade Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije biće organizovan u nedelju 5. maja u 55 gradova Evrope, među kojima je po prvi put i Gornji Milanovac.

Nakon mladih iz Beograda, Novog Sada i Niša, čast da našu zemlju predstavlja na ovoj prestižnoj manifestaciji imaće 90 starijih osnovaca iz Gornjeg Milanovca. Naš nacionalni žiri čine učenice i učenici iz OŠ “Kralj Aleksandar I“, OŠ “Desanka Maksimović i OŠ „Sveti Sava“, kao i polaznici dečijih radionica Kulturnog centra Gornji Milanovac. U ulozi prezentera, mlade Milanovčane i Milanovčanke predvodiće dvanaestogodišnje učenice OŠ“Kralj Aleksandar I“ Ksenija Kozlina, Mia Jeremić i Isidora Lazić koje će organizatorima u Erfurtu, tokom večerenje ceremonije, putem video konferencije, saopštiti rezultate glasanja iz Srbije.

Manifestiacija povodom izbora Nagrade mlade filmske publike koncipirana je tako da stariji osnovci širom Evrope u jednom danu gledaju nominovane filmove i glasaju za svoje favorite, dok će u pauzama između projekcija učestvovati na radionicama i panel diskusijama koje za cilj imaju da decu nauče da aktivno promišljaju filmske sadržaje. Celodnevni događaj i radionice u Kulturnom centru Gornji Milanovac moderiraće autorski tandem Dušan Čavić i Dušan Šaponja.

Evropska filmska akademija ove godine nominovala je tri uzbudljiva ostvarenja: Los Bando (Los Bando) – ludi roadmovie u ritmu rokenrola, Najbolji ortaci (Old Boys) – priču o najvećem štreberu i najpopularanijem momku u školi koji se zaljubljuju u ćerku svog profesora i Fajterka (Fight Girl) – o devojčici kojoj se roditelji razvode i koja upoznaje nove prijatelje i otkriva svoje talente.

Proglašenje pobednika i dodela nagrada održaće se u ranim večernjim satima, a moći će da se uživo prati putem live streama na www.yaa.europeanfilmawards.eu . 

Nagrada mlade filmske publike osnovana je pre osam godina sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za  promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.

Događaj se organizuje pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, u okviru programa Slobodna Zona Junior, a u partnerstvu sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac.