Comments are off for this post

KRATKA ISTORIJA VISOKOGRADNJE

Katerina Cizek, SAD / Kanada, 2013
interaktivni dokumentarac

SINOPSIS
U vreme kada luksuzne zgrade na Menhetnu koštaju desetine miliona dolara, rezidencije u staklenim neboderima postale su simbol privilegovanog statusa i moći. Međutim, istorija vertikalnog života počinje mnogo ranije u raznim krajevima sveta, raznim kulturama – od biblijske Vavilonske kule, preko staništa na liticama u Arizoni, do niske stambene zgrade sovjetskog tipa „hruščovka“.
Kratka istorija visokogradnje je interaktivni dokumentarac koji istražuje 2500 godina globane istorije vertialnog života, kao i teme vezane za socijalnu jednakost u sve urbanijem svetu u kojem živimo. Centralni deo projekta čine četiri kratka filma. Prva tri (Blato, Beton, Staklo) bazirana su na izuzetno bogatom vizualnom arhivu Njujork Tajmsa koji čine na hiljade neobjavljenih fotografija. Četvrto poglavlje (Kuća) sačinjeno je od fotografija koje su slali gledaoci.

AUTORKA
Katarina Cizek (rođena 1969) je kanadska rediteljka dokumentarnih filmova i web dizajner. Ćerka čeških imigranata, danas živi u predgrađu Torontu poznatom po velikom broju imigranata iz Poljske i Istočne Evrope. Studirala je antropologiju na McGill University u Montrealu. Radila je kao nezavisni umetnik, pre nego što je primljena kao reditelj-rezident u National Film Board of Canada. Autor je više nagrađivanih filmova i kros-medijskih projekata. Radovi Katerine Cizek su dokumentovali „digitalnu revoluciju“ i sami postao njen deo.
Širom sveta predaje i prezentuje svoj inovativni pristup dokumentarnom žanru.

REČ KRITIKE
Fenomenalni digitalni storiteling naših severnih suseda. Hollywood Reporter

FESTIVALI / NAGRADE
2013. Canadian Scree Award,
2013. Canadian Urban Institute Urban Leadership Global City and Innovation Award,
2011. International Digital Emmy for Non-Fiction,

KONTAKT
National Film Board od Canada
P.O. Box 6100
Station Centre-ville
Montreal
Quebec, H3C 3H5
[email protected]

PRODUKCIJA
New York Times – Op-Docs i
National Film Board of Canada