UPOZNAJMO SE KROZ FILM!

 

 Slobodna Zona Junior

POZIVA

mlade iz cele Srbije uzrasta od 15 do 26 godina

da se prijave

na

KONKURS ZA KAMPOVE

ANGAŽOVANOG DOKUMENTARNOG FILMA

Kampovi su namenjeni mladima koji kroz snimanje angažovanog dokumentarnog filma žele da istraže aktuelne društvene teme koje se tiču kuturne različitosti, akulturacije, etničke diskriminacije,  vrednosti jednakosti, te prihvatanja drugog i drugačijeg.

Program predviđa dve starosne grupe, mlađu od 15 do 19 i stariju od 20 do 26 godina i podeljen je u dva segmenta – letnji i zimski deo kampa.

Prvi dvonedeljni deo kampova biće organizovani na Divčibarama, paralelno u dve grupe – za stariju grupu od 20 do 26 godina u periodu od 16. do 29. avgusta i mlađu od 15 do 19 godina u periodu od 17. do 30. avgusta.

Drugi, sedmodnevni deo biće održan u januaru 2021.godine.

Kampovi dokumentarnog filma deo su šireg projekta Naše razlike su naša snaga čiji je cilj da kreira prostor za interkulturni dijalog među mladima iz različitih etničkih zajednica, te da ih kroz proces neformalnog učenja i kreativnog stvaranja podstakne da neguju i promovišu poštovanje kulturne različitosti,  tolerancije i razumevanja. U skladu sa tim, Slobodna Zona Junior, ovim putem ohrabruje sve mlade, a naročito pripadnike nacionalnih manjina da se prijave na konkurs.

 

Profesionalci iz sveta filma, između ostalog, upoznaće polaznike sa različitim aspektima snimanja dokumentarnog filma: pisanjem scenarija, režijom, montažom, kamerom, snimanjem i dizajnom zvuka.

Kroz razmenu ideja i saznanja, u kontaktu sa stručnjacima iz različitih polja filmske prakse, aktivistima za ljudska prava, te akterima u socijalnoj i kulturnoj politici, polaznici će se upoznati ne samo sa zanatskim aspektom kreiranja dokumentarnog filma, već će  sagledati i promišljati širi kontekst u kome njihovi filmovi tek treba da nastanu.

Izabrani polaznici će imati priliku i da snime dokumentarne kratkometražne filmove koji će biti prikazani 2021. godine na Filmskom festivalu Slobodna zona, ali i na 60 posebno organizovanih projekcija u 40 mesta širom Srbije. Ovi filmski događaji biće organizovani kao deo šire kampanje za podizanje svesti o važnosti negovanja kulturne  različitosti.

Rok za prijavu na konkurs produžen je do 17. jula,  a svi zainteresovani učesnici treba da popune prijavni formular u kome će između ostalog priložiti i svoju ideju za dokumentarni film.

Autori i autorke najzanimljivijih ideja za dokumentarni film biće izabrani da budu polaznici i polaznice kampova.

Selekciona komisija će odabrati 15 polaznika po grupi, a prilikom izbora vodiće se  računa i o rodnoj ravnopravnosti.

Učešće na kampu je besplatno, a sve troškove prevoza, smeštaja, hrane i materijala za rad snose organizatori kampa.

Za vreme trajanja kampa angažovanog dokumentarnog filma Slobodne Zone Junior biće poštovani aktuelni saveti i propisi nadležnih institucija o zaštiti i prevenciji od virusa kovid-19. Tokom trajanja radionica, učesnici, predavači i organizatori imaće obezbeđena sredstva za dezinfekciju ruku, zaštitne maske i rukavice.

Kandidati će o rezultatima konkursa  biti obavešteni do četvrtka,  23. jula.

Za sva dodatna pitanja i informacije kontaktirajte nas putem imejla [email protected] ili na telefon 060/40-50-491.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.

Projekat Naše razlike su naša snaga, sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna Zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

PRIJAVNI FORMULARI

————-

Prijavni formular za mlade uzrasta od 20 do 26 godina možete popuniti ovde

Prijavni fomular za mlade uzrasta od 15 do 19 godina možete popuniti ovde