Comments are off for this post

Kaži proleću da ne dolazi ove godine

NOĆNI RAZGOVORI

Ponedeljak, 9. novembar, 21h, DKC, Beograd

Kaži proleću da ne dolazi ove godine (dok.) / Tell Spring Not to Come This Year
režija: Said Tadži Faruki, Majkl Mekevoj
zemlja: Velika Britanija, Japan
jezik: avganistanski, daru, paštunski
titlovi: engleski, srpski
godina: 2015
trajanje: 87′

Sinopsis
Kada su se NATO trupe povukle iz Avganistana, kontrolu nad pokrajinom Helmand preuzele su jedinice regularne Avganistanske Nacionalne Armije (ANA). To je izuzetno opasan region gde su napadi talibana svakodnevni. Uspostavljanje bezbednosti i mira izgleda nedostižno. U zemlji u kojoj niko nikome ne veruje, teško je naći zajednički jezik. Reditelji filma Kaži proleću da ne dolazi ove godine, godinu dana su pratili četu Avganistanske Nacionalne Armije na dužnosti u Helmandu. Vojnici su neredovno plaćeni, nemaju dovoljno zaliha, a oprema im je zastarela i ispod standarda za takvu vrstu borbe. Farukijeve slike daju epsku dimenziju svakodnevnom životu vojnika i preplitanje privatnog života i krvavih akcija je metafora sudbine ove ratom razorene zemlje. U audio intervjuima, iz off-a, protagonisti pričaju o svojim sumnjama, nadama i snovima. U isto vreme, film pokazije apsurdnost čitavog konflikta iz perspektive avganistanskog vojnika u zemlji čija je vlada ostavljena na milost i nemilost neprijatelju, koga ni NATO trupe nisu uspele da pobede čitavih trinaest godina.

O rediteljima
Said Tadži Faruki je rođen u Velikoj Britaniji, u porodici palestinsko-egipatskog porekla. Odrastao je u Londonu i na Bliskom Istoku. Faruki je nagrađivani dokumentarista, snimatelj, fotograf i scenarista, a glavna tema njegovih fimova su ljudska prava. Od 2011. godine je viši saradnik u TEDx organizaciji.

Majkl MekEvoj se nedavno vratio sa etomesečne službe u Avganistanu gde je bio oficir za vezu Britanskih oružanih snaga pri Avganistanskoj Necionalnoj Armiji (ANA) (sa znanjem Dari i Paštu jezika). To mu je omogućilo uvid u svakodnevni život vojnika. Radio je za različite organizacije za ljudska prava na Bliskom Istoku i u Južnoj Aziji.

Festivali i nagrade
Nagrada za najbolji dokumentarni film i Sablin Mamud nagrada – Međunarodni festival južnoazijskog filma Mozaik, 2015.
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Šefildu, 2015.
Nagrada publike u sekciji Panorama, Međunarodni filmski festival u Berlinu, Berlinale 2015.

Reč kritike
Rat je pakao, pogotovo kada ga gledate uživo. The Hollywood Reporter

Distributer
Sabatour
New York, USA
+1 212 6241701
[email protected]