Comments are off for this post

Kako se kuvala istorija

Utorak, 11. novembar, 18:00, Muzej Jugoslovenske kinoteke, sala u Uzun Mirkovoj 1

KAKO SE KUVALA ISTORIJA
(dok) r: Peter Kerekeš Češka, Slovačka, Austrija, Finska, 88’, 2009.
Jezici: nemački, češki, ruski, francuski,engleski, hebrejski, mađarski, hrvatski, srpski
Titl: srpski

Sinospis
Kako se kuvala istorija vodi nas na putovanje kroz ključne istorijske datume, objave ratova, bitke i mirovne sporazume. Film sačinjavaju portreti ratnih, vojnih kuvara iz svih krajeva Evrope, te njihov jedinstven i do sada neotkriven uticaj na tokove ratova. Naizmenično iščašene i uzbudljive anegdote zaboravljenih svedoka prošlosti oživljavaju dimenziju rata koja se ne može naći u udžbenicima i arhivama. Njihove priče ilustruju osećaj života i smrti na bojnom polju, kao i osećaje nade, čežnje i preživljavanja usred destrukcije i očajanja. Zasnovan na ličnim sećanjima kuvara, film osvetljava pozadinu “velikih istorijskih događaja” i predstavlja novi ugao gledanja na evropsku istoriju. Šest ratova, 10 recepata i 60.361.024 mrtvih – Kako se kuvala istorija je fascinantna priča o prošlosti.

O reditelju
Peter Kerekes je studirao film na Akademiji dramskih umetnosti u Bratislavi, nakon cega je ostao gost predavac. Zajedno sa rediteljem Dusanom Hanakom ucestvovao je u osnivanju Ateljea za dokumentarni i igrani film. Silom prilika postao je dokumentarista, iako je studirao filmsku reziju. Posle uspesnog prvenca o slovackom pesniku, Eriku Grohu, nastavio je sa dokumentarcem Kako se kuvala istorija, koji je nagradjen na brojnim festivalima.

Reč kritike
“To je veoma specifična tema koja je dovela do fascinantnog istraživanja Valrusa, najboljeg kanadskog magazina, o tome kako hrana igra ključnu ulogu u svim međuljudskim odnosima, pa čak i u neprijateljstvu”. – Valrus, kanadski magazin

Nagrade i festivali
Specijalna nagrada žirija, Međunarodni filmski festival Hot Docs 2009.
Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma Silverdocs 2009.
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2009.

Distribucija
Free Zone Film Festival (FOND B92)
+381 11 3284534
[email protected]
www.freezonebelgrade.org

Zvanični vebsajt
www.cookinghistory.net