Comments are off for this post

Izbeglička republika

Interaktivni veb dokumentarac

ENTER Izbeglička republika

Autori: Jan Rothuizen, Martijn van Tol, Dirk-Jan Visser, Aart Jan van der Linden
Zemlja: Holandija
Godina: 2014.
Jezik: engleski, holandski
Produkcija: Submarine Channel Production i de Volkskrant

Sinopsis
Ovaj interaktivni dokumentarac pruža nam mogućnost da iskusimo život jednog izbegličkog kampa. U kampu Domiz u severnom Iraku živi 64 000 izbeglica, od kojih su većina sirijski kurdi. Ekipa koju čine fotograf, ilustrator i novinar, od A do Š istražuje novonastalu naseobinu u pustinji. Oni portretišu stanovnike i mesta, kroz multidimenzionalni miks zvukova, crteža, fotografija i filma, stvarajući osećaj da smo i mi tamo, sa njima u prašini, mirisima, u svakodnevnici kampa. Crtež koji nam služi kao orijentaciona mapa pokazuje posetiocu tačnu lokaciju u kampu. U lavirintu uličica i prolaza, vrevi trgovine i interakcija, stanovnici veoma vešto koriste formalnu strukturu kampa. To je slučaj Ahmeda, koji beži iz škole kako bi započeo svoj mali biznis sa prodajom ptičica u kavezu, ili veoma traženog doktora Šiksmusa koji obrezuje mušku novorođenčad, ili pak vojnika dezertera Ahmada, koji je ispred svog šatora napravio garažu za popravku rikšo vozila. Dobrodošli u Izbegličku republiku.

Autori
Jan Rotujzen (rođen 1968. u Amsterdamu) je veoma rano shvatio da razmišlja i stvara bolje dok luta ulicama gradova nego zatvoren u četiri zida svog ateljea. Od tada izlaže i objavljuje na međunarodnoj sceni. Svoj način rada objašnjava kao neku vrstu eholokacije (sposobnost određivanja položaja okolnih predmeta iz okruženja odašiljanjem zvukova visoke frekvencije, prim.prev.). Njegovo prisustvo utiče na okruženje, ali i obrnuto.

1999. objavljuje On A Clear Day You Can See Forever („Po vedrom danu vidiš zauvek“), knjigu crteža, fotografija i teksta o Nujorku. Tokom 2004. i 2006. radio je u Guangzhou u Kini i u Kairu u Egiptu. U 2008. godini izlaže u New Museum u Njujorku, a 2009. objavljuje The Soft Atlas of Amsterdam („Meki atlas Amsterdama“), koji se prodao u tiražu od 15 000 primeraka, kolekciju rukom crtanih mapa grada u kojem je odrastao. Jan Rotujzen objavljuje crtane reportaže za dnevne nacionalne novine „De Volkskrant”.

Dirk-Jan Viser je holandski fotograf dokumentarista koji se fokusirao na društvene, ekonomske i političke teme iz celog sveta. Kroz svoje projekte, Viser pokušava da podigne svest ljudi o savremenim društvenim pitanjima, a posebno je osetljiv na posledice koje velike političke odluke ostavljaju na svakodnevni život pojedinca. Fokusira se na male lične priče – dajući pojedincu lice i glas – i koristi ih kao metafore za šire i kompleksnije teme. U njegove skorašnje publikacije spadaju Offside (2012), knjiga i putujuća izložba (Holandija, Kanada, Kina) koja se bavi situacijom u Nagorno- Karabahu, i Izbeglička republika (2014).

Martin Van Tol voli da se igra sa fotografijom, videom, audiom i crtežom, konstruišući uz pomoć njih priče. Kao multimedijski novinar, realizuje interaktivne narative za novine, muzeje i nevladine organizacije (World Press Photo, Human Rights Watch, Amnesty International, Oxfam). U saradnji sa dnevnim holandskim listom „De Volkskrant“, Martin Van Tol razvija program i interfejs za onlajn scrollytelling sa idejom da imerzivno pripovedanje učini pristupačnijim za novinare i fotografe.

Aart Jan van der Linden je nezavisni web i multimedijalni programer i video montažer iz Utrehta, Holandija. Trenutno radi u kompaniji Stiching Polly. www.aaetjan.com.

Festivali i nagrade
Doc Leipzig 2015, Nemačka
Tous Ecrans Festival 2015, Švajcarska
IDFA 2014, Holandija
Movies that Matter, Hag, Holandija
SXSW, Ostin, SAD
Zilveren Camera, Holandija
Dutch Directors Award, Holandija
Tempo Documentary Festival, Švedska
Webby Awards, SAD
Civis Award of the European Parliament

Reč kritike
Izbeglička republika omogućava da se njeni stanovnici upoznaju kao ljudska bića, a ne kao anonimni nepoznati uzorak. Form Magazine

Kontakt
Submarine Channel
Arie Biemondstraat 111
1054 PD Amsterdam
Holandija
Tel: +31 20 820 49 40
email: [email protected]

ENTER Izbeglička republika