Comments are off for this post

IVANČIĆ: Neka nas sustigne ideja socijalne pravde i solidarnosti

Filmski festival Slobodna zona započeo je sinoć svoje 12. izdanje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu filmom Neruda čileanskog reditelja Pabla Laraina, a svečano ga je otvorio ovogodišnji gost-selektor, splitski novinar i pisac Viktor Ivančić, porukom o važnosti solidarnosti i socijalne pravde.

Pozdravljajući publiku u ime “bratskog, hrvatskog naroda”, Ivančić se pred punim Sava centrom zahvalio Slobodnoj zoni za sve što je učinila prethodnih 12 godina, ističući da time pokazuje da “društveni angažman itekako ima smisla.”

Predstavljajući film koji otvara ovogodišnji festival o disidentskim godinama čileanskog pesnika, nobelovca i levičara Pabla Nerude, Ivančić je rekao da to ostvarenje “govori o jednom komunisti i jednom policajcu koji ga progoni, čas kao utvara, čas kao realnost”, te da bismo, “uz samo malo zlobe, naše aktuelne prilike mogli možda tumačiti i po obrnutom ključu” – ako bismo policajca uporedili sa kapitalizmom kojeg “neprestano progoni komunizam kao izmišljotina koja, kao stalna pretnja, predstavlja alibi za nastavak represije”.

Ivančić je publici Slobodne zone poželeo da je sustigne bauk komunizma, ali ne kao totalitarno ostvarenje, već kao čista ideja o ljudskoj solidarnosti i socijalnoj pravdi.

Koselektorka Slobodne zone Branka Pavlović pozvala je publika da pogleda do 15. novembra pedesetak filmova koji, kako je naglasila, svedoče o snazi i vitalnosti ljudskog duha uprkos okolnostima, ličnim i društvenim ograničenjima, ratovima, represiji i diktaturi.

Selektorka Regionalnog programa Biljana Tutorov rekla je da 17 filmova iz susednih zemalja, od kojih su neki već nagrađivani, a neki svoj život počinju upravo na Slobodni zoni, treba da otvore dodatni prostor dijaloga i pomirenja u regionu, koji je prethodnih decenija “puno propatio”.

Slobodna zona ove godine postaje takmičarski festival, a članove žirija koji će ocenjivati filmove u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, te dodeliti nagradu Human rights, kao i nagradu za najbolji film u selekciji 14+, namenjenoj tinejdžerima, predstavio je direktor i selektor Rajko Petrović.

Navodeći da su on i Branka Pavlović zaokružili jednu fazu u istoriji Slobodne zone, Petrović je istakao da sa Biljanom Tuturov započinju novi ciklus.

img_7244

Nagradu za najbolji film iz regiona dodeliće žiri koji čine urednik filmskog i serijskog programa na RTV Crna Gora Vuk Perović, osnivač Underhill Festivala iz Podgorice, rediteljka i montažerka Jelena Maksimović iz Beograda i urednica dokumentarnog programa na Al Jazeera Balkans Lejla Dedić, a odlukom Vetona Nurkolarija, umetničkog direktora prizrenskog DokuFesta, novinarke nedeljnika Vreme Tamare Skrozze i istoričara, publiciste i pisca Dragana Markovine iz Splita, biće dodeljena nagrada žirija Human Rights.

Najbolji angažovani film u međunarodnoj konkurenciji proglasiće žiri koji čine producent Oliver Sertić iz Zagreba (Restart), filmska kritičarka Politike Dubravka Lakić i reditelj, scenarista i producent Sabolč Tolnai.

Uz nagradu za najbolji film u okviru selekcije 14+ (srednjoškolski žiri), tradicionalno će biti dodeljene i nagrada publike, koja će odlučiti o filmovima koji će biti na turneji po Srbiji sledeće godine, kao i nagrada za publiku – namenjena autoru najbolje recenzije nekog od prikazanih filmova.

Uz 50 igranih i dokumentarnih filmova koje će publika moći da pogleda u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine, Jugoslovenskoj kinoteci i Art bioskopu Kolarac, kao i u Niškom kulturnom centru i bioskopu Vilin Grad u Nišu, te u Areni Cineplex u Novom Sadu, 12. Slobodna zona nudi i raznovrstan prateći program, posvećen i ove godine dijalogu o osetljivim temama i motivima iza angažovanih filmova.

img_0475

Noćni razgovori biće održani u holu Dvorane KCB-a, dok je novi program Kafa sa autorom predviđen svakog dana od podneva u Muzičkoj kući Metropolis. Transmedijalni program Cross-media zona obuhvata 13 naslova koji kombinuju aktivizam i najsavremenije digitalne tehnologije sa filmskim izrazom. Program Masterklas baviće se značajem, šansama i budućnošću angažovane transmedijske produkcije i distribucije.

12. Slobodnu zonu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Rekonstrukcija ženski fond, Francuski institut u Srbiji i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.