Comments are off for this post

Hiljadu sunca

Subota, 9. novembar, 19:00
Dvorana Kulturnog centara Beograda

Hiljadu sunca (igr-dok.)
r. Mati Diop
Francuska, 2013, 45’
jezik : volofski
titlovi : srpski, engleski

SINOPSIS

Zaplet je jednostavan: dvoje ljubavnika sanjaju o raju koji je, za njih, inkarniran u Parizu i pronalaze način da stignu tamo. Jedno od njih prati taj san i odlazi u egzil, dok druga polovina u poslednjem trenutku odustaje. Jedna priča sa nagoveštajima burleske, ovo Putovanje hijene se pre svega bavi izborom: koliko neko teži da bude u mogućnosti da bira i potom, uz veliki napor oslobođen, konačno i pravi taj izbor. Smešten između naturalizma i fantazije, posvete i istraživanja, humora i melanholije Hiljadu sunca (Mile Soleils) veran je svom naslovu i to na brilijantan način!

BIOGRAFIJA REDITELJKE

Mati Diop, je rođena 1982. godine. Živi i radi u Parizu kao rediteljka i glumica. Dok je studirala na naprednom programu Nacionalnog studija za savremenu umetnost (Le Fresnoy), i u Paviljonu u Palais de Tokyo, režirala je nekoliko kratkometražnih filmova. Njen film iz 2011. godine Snežni top bio je u zvaničnoj konkurenciji Bijenala u Veneciji kao deo programa Horizonti. Film Atlantik (Atlantiques) snimljen 2009. godine osvojio je Tigra za kratkometražni film u Roterdamu i bio je u selekciji na festivalima kao što su Njujorški filmski festival, Međunarodni filmski festival u Torontu i na Festivalu nezavisnog filma u Lisabonu (IndieLisboa).

FESTIVALI I NAGRADE

GRAN PRI, Međunarodni filmski festival u Marseju – FIDMarseille, 2013.
Međunarodni filmski festival u Torontu – TIFF, 2013.

REČ KRITIKE

„Film sa lepotom koja vas prati, u isto vreme osećajan i uzbudljiv, Hiljadu sunca je intiman i sirov, ali u isto vreme i osvežavajuće idealistički, i stavlja Mati Diop na mapu velikih filmskih talenata.“, Andrea Pikar, programska direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

DISTRIBUCIJA

Anna Sanders Films
[email protected]
www.annasandersfilms.com